Project

Big data en sportblessurepreventie: Een prachtig één-tweetje

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Big data spelen een steeds grotere rol in de (semi)professionele sport, inclusief de danswereld. De hoeveelheid gegevens die opgeslagen wordt, groeit exponentieel. Begeleiders (coaches, inspannings-fysiologen, krachttrainers, fysiotherapeuten en artsen) maken steeds vaker gebruik van tools om de fysieke en mentale gezondheid van dansers en sporters te monitoren. Tijdens trainingen en wedstrijden/
performances worden de hartslagen, afgelegde afstanden, snelheden en versnellingen van dansers en sporters gemeten. Het analyseren van deze data vormt een grote uitdaging voor de begeleiders van deze “elite performers”.

In deze RAAK-PRO heeft Codarts samen met onderzoeksinstellingen en partners uit de danswereld en de sport de krachten gebundeld om meer grip te krijgen op blessures. De centrale onderzoeksvraag luidde: “Wat zijn op data gebaseerde indicatoren om blessures te voorspellen?”

Het project heeft geresulteerd in 2 proefschriften, 22 internationale publicaties, meer dan 30 presentaties en de online gezondheidsmonitor PAHM. PAHM staat voor Performing artist and Athlete Health Monitor. Inmiddels is PAHM uitgegroeid tot wereldwijd de grootste database op het gebied van de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars. Met de vertaling van de resultaten richting het onderwijs heeft Codarts de prestigeuze Nederlandse Hogeronderwijspremie 2022 gewonnen.


Beschrijving

Big data spelen een steeds grotere rol in de (semi)professionele sport. De hoeveelheid gegevens die opgeslagen wordt, groeit exponentieel. Sportbegeleiders (coaches, inspanningsfysiologen, sportfysiotherapeuten en sportartsen) maken steeds vaker gebruik van sensoren om sporters te monitoren. Tijdens trainingen en wedstrijden worden de hartslagen, afgelegde afstanden, snelheden en versnellingen van sporters gemeten. Het analyseren van deze data vormt een grote uitdaging voor het begeleidingsteam van de sporters.

Sportbegeleiders willen big data graag inzetten om meer grip te krijgen op sportblessures. Blessures kunnen namelijk desastreuze gevolgen hebben voor teamprestaties en de carrière van (semi)professionele sporters. In totaal stopt maar liefst 33% van de topsporters door blessures met hun sportloopbaan. Daarnaast is uitval door blessures een belangrijke oorzaak van stagnatie van talentontwikkeling.

Het lectoraat Sportzorg van de Hogeschool van Amsterdam heeft veel expertise op het gebied van blessurepreventie in de sport. Sportbegeleiders hebben het lectoraat Sportzorg benaderd om antwoord te krijgen op de onderzoeksvraag: Wat zijn op data gebaseerde indicatoren om sportblessures te voorspellen? Deze onderzoeksvraagstelling is opgesplitst in de volgende deelvragen:
1. Hoe kan met sensoren relevante data van sporters verzameld worden om de sportbelasting in kaart te brengen?
2. Welke parameters kunnen blessures voorspellen?
3. Hoe kunnen deze parameters op betekenisvolle en eenvoudige wijze naar sportbegeleiders en sporters teruggekoppeld worden?

Het project resulteert in de volgende projectresultaten:
- Een overzicht van nauwkeurige en gebruiksvriendelijke sensoren om sportbelasting in kaart te brengen
- Een overzicht van relevante parameters die blessures kunnen voorspellen
- Een online tool dat per sporter aangeeft of de sporter wel of niet training- of wedstrijdfit is

Bij dit project zijn de volgende organisaties betrokken: Hogeschool van Amsterdam, Universiteit Leiden, VUmc, Rijksuniversiteit Groningen (RuG), Amsterdam Institute of Sport Science (AISS), Johan Sports, Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam, Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sport (NVFS), VV Noordwijk (voetbalclub) en Black Eagles (basketbalclub).



© 2024 SURF