Project

Biovergisting van organisch afval en bioplastics met innovatieve starterculturen en voorbewerkingsstap

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

In dit KiemGoChem project heeft Hogeschool Utrecht in samenwerking met Circ B.V. het ontwerp van een tafelmodel minivergister verbeterd om organisch afval te kunnen vergisten.
Om een biovergister te ontwikkelen die geschikt is voor bioplastics, is eerst gekeken welke bioplastic onderzocht zou worden. In dit project is gekozen voor een veelgebruikt soort bioplastic PolyLactic Acid (PLA). PLA breekt van nature moeilijk af bij compostering en biovergisting, waardoor een voorbehandelingsstap nodig is. In dit project is een succesvolle chemische voorbehandelingsmethode ontwikkeld voor PLA op labschaal. Na optimalisatie van deze methode kon PLA tot 60% van het gewicht oplosbaar worden gemaakt. Vervolgens is het voorbehandeld PLA getest in een biovergisting opstellling op labschaal niveau. Hierbij werd significant meer biogas geproduceerd in aanwezigheid van voorbehandeld PLA dan zonder. De succesvolle resultaten van de voorbehandelingsmethode van PolyLactic Acid zal leiden tot een publicatie.


Beschrijving

CIRC B.V. heeft een prototype biovergister ontwikkeld die op kleine schaal, 50 kilogram organische afval per dag kan omzetten in groen gas, elektriciteit, warmte en hoogwaardige plantenvoeding. In dit prototype wordt als startercultuur koemest gebruikt, waardoor het drie weken duurt voordat het vergistingsproces opgestart is. Alternatieven, zoals startersculturen uit GFT installaties zijn alleen te koop als bulk materialen, waardoor leveranciers geen kleinere hoeveelheden willen leveren aan CIRC.

In dit KiemGoChem project gaat de Hogeschool Utrecht in samenwerking met CIRC B.V. onderzoeken welke innovatieve starterculturen gebruikt kunnen worden en welke voorbewerkingsstap nodig is om het biovergistingsproces geschikt te maken voor organisch afval en bioplastics. Met als doel een geurloze, robuuste en betaalbare biovergister te ontwikkelen die geschikt is in de gebouwde omgeving. Kansrijke alternatieven worden getest in het laboratorium en een klantgericht strategisch businessplan wordt opgesteld. Het project wordt uitgevoerd door docenten, studenten en medewerkers van de Hogeschool Utrecht, Utrecht Science Park InnovatieLab Life Sciences & Chemistry en de startup CIRC B.V.



© 2025 SURF