Project

Changing Views

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Changing Views is een onderzoeksproject in de Maastricht. Het doel was om passend beweegstimuleringsaanbod te ontwikkelen om het gebruik van de openbare ruimte te optimaliseren en kinderen, vooral degenen die van nature minder beweegdrang hebben, worden gestimuleerd om te gaan bewegen. Het project vond plaats rondom de Groene Loper: de plek waar eerst de snelweg A2 de stad in tweeën deelde, maar nu is ondertunneld en een aantrekkelijke groene infrastructuur is ontwikkeld. Het doel van het project was daarom ook om de sociale verbinding tussen de wijken rondom de Groene Loper te versterken.
Leerlingen uit groep 7 en 8 van een basisschool in de buurt zijn samen hun wijk en de wijken aan de overzijde van de Groene Loper gaan ontdekken door middel van de app Missie Master. Vervolgens zijn ze beweegaanbod gaan ontwikkelen voor ontdekte speellocaties in dit gebied. Kinderen stonden in het gehele project in de lead, zodat het aanbod optimaal zou aansluiten bij hun wensen en behoeften.
Tijdens de verschillende sessies (wijksafari, verdiepende sessie in carrousel-format, ontwerpsessie) waren de leerlingen actief en vooral ook interactief bezig. Het stimuleerde onderlinge dialogen en samenwerking. Inhoudelijk werd gaandeweg het proces duidelijk dat speelveldjes andere speelbelevingen kunnen oproepen. Het ene veld leidde bijvoorbeeld meer tot competitie en erkenning krijgen, terwijl een ander veld juist meer zorgde voor sociale interactie, creativiteit en uitdaging. Tenslotte kwam in het proces naar voren dat leerlingen op zoek waren naar een plek en moment van ‘niks moeten’. Vrij spel met wel de beschikbaarheid van spelmateriaal was voor hen belangrijk.
Het project heeft geleid tot de realisatie van passend beweegaanbod, waarbij rekening is gehouden met de wensen en behoeften van de leerlingen en de speelbeleving die speelveldjes oproepen. Het beweegaanbod vindt plaats aan beide zijden van de Groene Loper, waardoor het sociale interacties tussen wijken kan versterken.


Beschrijving

Het plaatsen en onderhouden van fysieke inrichtingselementen in de openbare ruimte is kostbaar. Meer efficiënt gebruik van het bestaande aanbod in de fysieke omgeving door passend beweegstimuleringsaanbod is wenselijk en efficiënter gebruik kan bijdragen aan het verminderen van bewegingsarmoede.

In ‘Changing Views’ staan drie onderzoeksvragen centraal:
1) Kunnen kinderen met behulp van technologische ondersteuning worden verleid om gebruik te maken van andere locaties dan zij gewend zijn?
2) Kan de perceptie en zienswijze van kinderen op de beweegvriendelijkheid van de omgeving worden beïnvloed middels gerichte blootstelling aan inrichtingselementen via de technologische applicatie ‘missiemaster’?
3) Hoe kan het gebruik van de openbare ruimte door kinderen worden geoptimaliseerd en kunnen kinderen die van nature minder beweegdrang hebben, meer gestimuleerd worden om te bewegen door hen actief te betrekken in de ontwikkeling van beweegstimuleringsaanbod?

Onderzoeksvraag 1 wordt onderzocht middels een kleinschalig experiment door het gebruik van missiemaster, waarmee kinderen via een GPS-route door hun wijk worden ‘rondgeleid’ (werkpakket 1). Op basis van een herhaalde meting bij basisschoolleerlingen en de evaluatie van app-gegevens wordt het potentieel van deze technologie onderzocht. Hierbij wordt onderzocht of de perceptie van beweegvriendelijkheid van de omgeving kan worden beïnvloed en of door veranderde blootstelling aan omgevingsmogelijkheden nieuwe sociale interacties ontstaan. De kwantitatieve meting bij leerlingen vormt tevens de basis voor de selectie van een specifieke doelgroepen leerlingen voor deelname aan werkpakket 2 waarin middels een participatief actie-onderzoek passend beweegstimuleringsaanbod wordt ontwikkeld. Via meerdere iteraties in het ontwikkelproces en met behulp van een nieuw te ontwikkelen ‘efficiëntiegraadmeter’ voor buurtsportcoaches wordt in werkpakket 3 de tweede onderzoeksvraag beantwoord.

In een slotsymposium worden alle projectresultaten (inzichten en ontwikkelde producten) gedeeld. Alle ontwikkelde producten worden duurzaam en vrij beschikbaar gesteld via een online platform, www.beweegvriendelijkebuurt.nl.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF