Project

COMBINE - Naar een integrale en efficiënte modelgebaseerde workflow voor productontwikkeling van high-tech embedded systemen in het MKB

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

COMBINE staat voor: COmmunity driven Model Based INtelligent systems Engineering. In COMBINE werd in samenwerking met een groeiende community van bedrijven gewerkt aan oplossingen voor modelgebaseerde ontwikkeling van regelsystemen.
COMBINE richtte zich op twee thema’s:
- Systeemmodellering, met als doel om hiervoor laagdrempelige, marktrelevante oplossingen beschikbaar te maken. Dit is goed geslaagd. Het resultaat is het SIMarchitect framework, dat in het kader van het open science beleid van de HAN in open source zal worden gepubliceeerd. SIMarchitect biedt systeemontwikkelaars een laagdrempelige en efficiënte manier van modelleren en simuleren. SIMarchitect is ontstaan op basis van requirements uit de community en in nauwe samenwerking met TNO. SIMarchitect is is
- Hardware in the Loop (HiL) simulatie, een technologie die gebruik maakt van systeemmodellen, om zodoende regelsystemen geautomatiseerd te kunnen valideren en testen. HiL technologie is zeer waardevol in het ontwikkelproces en ter kwaliteitsverhoging van serieproducten. Commerciële HiL producten zijn echter duur en daardoor slecht bereikbaar voor het MKB.COMBINE resulteerde in een low-cost, open HiL oplossing, deels te combineren met bestaande HiL oplossingen in de markt, om deze betaalbaarder te maken.
COMBINE baseerde zich op de resulterende tools van RAAK-mkb projecten Fast&Curious en SMARTcode. Deze tools - HANcoder en HANtune (zie www.openMBD.com) – bieden support voor modelgebaseerde ontwikkeling van regelalgoritmes via automatische code generatie vanuit een simulatieomgeving.
Door de resultaten van COMBINE is een open, low-cost workflow ontstaan voor een compleet modelgebaseerd ontwikkelproces, van simulatie tot aan automatisch testen van serieproducten. In COMBINE is tevens de scope verbreed van automotive en robotica naar de agro&food sector.
Met de deliverables van COMBINE – tools, ontwikkelproces en preconcurrentiële samenwerking – worden bestaande oplossingen voor het MKB verrijkt op het gebied van systeemmodellen en direct gedeeld in een groeiende community die een breder applicatiegebied bestrijkt.


Beschrijving

COMBINE staat voor: COmmunity driven Model Based INtelligent systems Engineering. Voorgaande RAAK-mkb projecten Fast&Curious en SMARTcode resulteerden een community van bedrijven en kennisinstellingen rondom HAN tools voor modelgebaseerde ontwikkeling van regelsystemen. De aanvankelijke focus lag hierbij op de prototype fase. Intussen is de focus verschoven naar serieproductie. Er is veel waardering voor de deling van preconcurrentiële kennis en ervaring in de community en de marktgedreven ontwikkeling van de tools, aangestuurd door de community. Diverse vakbladen deden hiervan verslag.
De HAN tools richten zich tot op heden op het modelleren van regelalgoritmes. Nu de voordelen van deze technologie door de MKB partners worden herkend en ingezet, ontstaat de wens om vergelijkbare ondersteuning te introduceren voor het modelleren van het te regelen systeem. Een dergelijke aanvulling op de tools completeert de ondersteuning voor een volledige, modelgebaseerde workflow. Dit resulteert in een centrale MKB vraag naar de benodigde kennis en de tools om systeemmodellen snel, goedkoop en met de vereiste kwaliteit te kunnen realiseren en vervolgens optimaal te integreren in het ontwikkelproces.

Naast de gewenste uitbreiding van de tools ontstaat er ook vanuit de Agri & Food sector een toenemende vraag naar de in de community beschikbare tools en de gehanteerde samenwerkingsvorm. COMBINE beoogt daarom twee doelen:
1. Het combineren van de sectoren High Tech Systemen & Materialen en Agri & Food op het gebied van modelgebaseerd ontwikkelen
2. Het combineren van nieuwe modelgebaseerde technieken op het gebied van systeemmodellering met bestaande low-cost tools

Met de deliverables van COMBINE – tools, ontwikkelproces en preconcurrentiële samenwerking – worden bestaande oplossingen voor het MKB verrijkt op het gebied van systeemmodellen en direct gedeeld in een groeiende community die een breder applicatiegebied bestrijkt.


Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF