Project

DaVinciQD

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Om de forensisch onderzoeker op een crime scene te ondersteunen bij de vraagstukken omtrent wat er is gebeurd, hoe en wie er verantwoordelijk voor is, is er in het DavinciQD project gewerkt aan een methode om het dateren van vingersporen mogelijk te maken. Ten eerste is onderzoek gedaan naar in een vingerspoor aanwezige geschikte componenten die gebruikt kunnen worden voor datering. Vervolgens zijn er quantum dots ontwikkeld voor de koppeling aan deze componenten. De quantum dots zullen het vingerspoor fluorescent laten oplichten, waarbij de intensiteit van de fluorescentie een directe maat is voor de aanwezige hoeveelheid van deze component. Tenslotte hebben we in samenwerking met de Nationale Politie een eerste aanzet tot onderzoek gedaan naar hoe deze methode op een effectieve manier geïmplementeerd en geïntegreerd kan worden in de huidige forensische praktijk.


Beschrijving

Net als in het boek van Dan Brown, de ‘Da Vinci Code’, is de politie altijd op zoek naar aanwijzingen die naar de dader kunnen leiden. Waar in het boek allerlei cryptische symbolen en codes verborgen achtergelaten worden als aanwijzingen, zal in de praktijk bij forensisch onderzoek van de politie of het NFI, sporen gevonden moeten worden op een plaats delict. Het onderwerp van dit projectvoorstel, DaVinciQD, ligt op het dateren van een van dat soort sporen, namelijk vingersporen. Er wordt standaard in forensisch onderzoek naar vingersporen gezocht en indien gedetecteerd en veiliggesteld, worden zij ter plaatse of in het forensisch lab onderzocht en vervolgens vergeleken met een grote databank.

Relevant is het om te bepalen of een vingerspoor afkomstig is van de dader en dus relevant voor het forensisch onderzoek. Om dit te bepalen is het niet alleen noodzakelijk om een vingerafdruk zichtbaar te maken en te koppelen aan een persoon, maar ook om deze te kunnen relateren aan het tijdsframe van het gepleegde misdrijf. Daarom de vraag om een methode te ontwikkelen die in staat is om vingerafdrukken te dateren. Het bepalen van het moment van achterlaten van een vingerspoor is cruciaal enerzijds om te bepalen of deze relevant is voor het lopende onderzoek, maar ook in de context van bewijsvoering en een eventuele veroordeling van een dader.

Een consortium bestaande uit de onderzoeksgroepen Advanced Forensic Technology en NanoBio van Saxion, het Nederlands Forensisch Instituut, de Nationale Politie, de Universiteit Twente en enkele private bedrijven, zal een methode ontwikkelen om met behulp van quantum dots de datering van vingersporen mogelijk maken. De methode zal niet alleen in het lab, maar ook in de praktijk van de forensisch onderzoeker getest en gevalideerd worden.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF