Overconsumptie kan worden verminderd door mensen de optie te geven spullen te huren in plaats van aanschaffen: de deeleconomie. Dit heeft milieuvoordelen en is sociaaleconomisch gunstig. De deeleconomie bestaat echter vooral uit kleinschalige initiatieven en het is onbekend wat nodig is om grootschalig toegepast te worden.
Het Digital Kiosk project heeft als doel om de toepassing en gebruik van innovatieve deelstations te evaluaren, om uiteindelijk te weten te komen hoe deelstations worden ervaren door gebruikers, het publiek, investeerders en lokale gemeenten. Deze kennis kan de ontwikkeling van de deeleconomie ondersteunen.
Nieuwe infrastructuur voor de deeleconomie wordt gepilot in stedelijke gebieden. Pilots bestaan uit kluisjes met een digitale interface die inwoners kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot gedeelde goederen. Deze kluisjes worden op 22 plekken in Europese steden neergezet door samenwerking tussen deelstation-aanbieders, gemeenten en onderzoekers.
Het Digital Kiosks project biedt volop opties aan studenten om bij te dragen aan lopend onderzoek met maatschappelijk belang. Potentiële activiteiten zijn het ontwerpen van enquêtes, analyseren van gebruikersdata, impact assessment en het ontwerpen van co-creatie activiteiten. De sterke samenwerking en de locatie van de pilots bieden opties voor multidisciplinaire en vergelijkende studentenprojecten met internationale bezoeken. Studenten die geïnteresseerd zijn in de deeleconomie, bottom-up transformatie processen en publiek-private samenwerking kunnen contact opnemen met de projectonderzoeker om opties te bespreken.
Voor dit project werken we samen met een groot aantal partijen waaronder veel gemeentes:
Er zijn geen producten gekoppeld
Lopend
Niet bekend