Project

Enschede Lab 2.0: verdiepen, versterken en verbreden

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Met het EnschedeLAB beoogden gedurende 2020-2022 ‘stad en student meer samen te brengen’. Dat deden we met een consortium van Gemeente Enschede, Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, ArtEZ/AKI en ROC van Twente. In het kader van de City Deal Kennis Maken was ons doel om de werkwijze van het EnschedeLAB te verdiepen, versterken en verbreden, om zo 1) kennis en denkkracht beter te benutten bij oplossen van stedelijke vraagstukken en 2) maatschappelijk bewustzijn van studenten, docenten en onderzoekers te vergroten.
Gedurende de tweede fase van EnschedeLAB (2020-2022) hebben we gewerkt aan het ophalen van vraagstukken uit de stad en het koppelen ervan aan multi- en interdisciplinaire onderwijsvormen. Een goed voorbeeld ervan is de door ons zelf ontwikkelde nano-challenge benadering, die we in de afgelopen periode vijf keer hebben ingezet - met in totaal zo’n 150 deelnemende studenten vanuit de verschillende instellingen.
Die vraagstukken volgden we via de EnschedeLAB-website. Het verloop en de uitkomst ervan - plus de vervolgvragen - deelden we daar in de vorm van een soort ‘challengeboard’. De daarmee opgedane ervaring willen we in de implementatiefase breder delen binnen de consortiumpartners.
In diezelfde implementatiefase is het de bedoeling het voornemen van een (door studenten te runnen) EnschedeLAB Community Space uit te voeren. In de afgelopen periode heeft een groep studenten daar een realistisch voorstel voor opgeleverd.
De afgelopen periode is de inbreng van studenten groot geweest. Zij hielpen bij het ontwerpen van de werkwijze, het vormgeven en beheren van de uitingen van EnschedeLAB en het onderzoeken van nieuwe manieren om stad en student meer samen te brengen. Nu de meeste coronamaatregelen vervallen zijn kunnen we al hetgeen is ontwikkeld een structurele plek geven in het Enschedese landschap.


Beschrijving

Als grootste stad van Overijssel en kloppend hart van Twente ontwikkelt Enschede zich voortdurend. Er wordt, aan de hand van de vijf door de gemeenteraad vastgestelde opgaven, hard gewerkt aan een toekomst waarin iedereen mag meedoen. Deze urgente stedelijke opgaven kan de gemeente niet alleen oplossen; ze vragen om een actieve inbreng van bewoners én partners in de stad. Via het ENSCHEDELAB maakt de gemeente steeds meer gebruik van nieuwe kennis en onderzoekscapaciteit van de onderwijsinstellingen en van de frisse denkkracht van studenten, de burgers van de toekomst. Voor studenten, docenten en onderzoekers vormt de stad Enschede een unieke leeromgeving van de toekomst. Met de Impulsregeling 2018 wordt ENSCHEDELAB tot een duurzaam initiatief ontwikkeld. Aan het einde van de projectperiode staat een gezamenlijk onderwijsconcept dat vanaf 2020 als regulier onderwijs aangeboden wordt bij vier instellingen op basis van gezamenlijke competities, leerdoelen en -lijnen.
Voortbouwend op de resultaten tot nu toe wordt komende twee jaar gewerkt aan het verbreden, verdiepen en versterken van het ENSCHEDELAB. Dit vormt de kern van het voorstel voor de regeling City Deal Kennis Maken 2019. Op deze manier gaan de vijf partners nog intensiever en duurzamer met elkaar samen werken aan twee doelen: 1) het beter benutten van alle kennis en denkkracht in de stad bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en 2) het vergroten van het maatschappelijk bewustzijn van studenten, docenten en onderzoekers.
Dit betekent concreet, dat de vier kennisinstellingen door gaan met het aanbieden van de minor/keuzemodule die in gezamenlijkheid wordt ontwikkeld. En daarnaast wordt de veelheid aan al bestaande samenwerkingsinitiatieven in kaart gebracht en zichtbaarder en toegankelijker gemaakt voor de studenten, docenten en inwoners van Enschede en omgeving. De belangrijkste taak voor de partners is om te zorgen voor verbinding tussen de instellingen en borging en verankering binnen de eigen organisatie.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF