Project

Equine back measurement system

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Het project ‘Equine back measurement system’ heeft veelbelovende resultaten opgeleverd met betrekking tot het genereren van een dynamisch 3D beeld van de rug van een paard in beweging. Dit werd getest met behulp van een testopstelling bij Paardenkliniek Venlo, bestaande uit een aluminium constructie, drie dieptecamera’s en een gekoppelde PC voor dataopslag. Voorafgaand aan de metingen werd een testprotocol opgezet in overleg met de veterinaire specialisten en werden paarden uitgerust met opgeplakte markers voor latere analyses. Er werd ook getest of het mogelijk is om fysieke markers achteraf met behulp van software te ‘tracken’, wat nodig is voor een meer objectieve diagnose van afwijkingen in de beweging en rug. Het doel was om de 3 dieptecamera’s te synchroniseren, wat gedeeltelijk gelukt is. Dit is echter nog een belangrijk issue voor een vervolgonderzoek. Van de testopstelling is een video gepubliceerd op LinkedIn en te zien via de volgende link: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6952889073791324160
De conclusie van dit onderzoek is dan ook dat er met behulp van dieptecamera’s en RGB beeld een bewegend 3D beeld gegenereerd kan worden middels een point Cloud wat als input kan dienen in een volgende fase waarbij afwijkingen gedetecteerd zouden kunnen worden omdat iedere pixel van de dieptemeting een XYZ coördinaat heeft. Tevens is duidelijk geworden dat nauwkeurigheden samenhangen met de framerate van de camera’s, de resolutie van de camera’s, belichting en afstand tot het te meten object. Voor de testopstelling is gebruikt gemaakt van de Intel Realsense dieptecamera’s type D435, dit zijn zogenaamde ‘stereo camera’s’. Voor een vervolgonderzoek zou een test met LIDAR techniek worden aanbevolen aangezien deze metingen nog nauwkeuriger en betrouwbaarder zijn. Hiervoor zou gebruik gemaakt kunnen worden van de Realsens LIDAR camera l515.


Beschrijving

Rugpijn komt voor bij veel paarden. De pijngrens van ieder paard is verschillend, het is lastig te constateren of een paard rugpijn heeft. De oorzaken van rugpijn kunnen uiteenlopen zoals slecht passend zadel, kreupelheid, orgaanproblemen, manier van rijden, overbelasting of wervelblokkades. Momenteel wordt rugpijn geconstateerd middels handelingen zoals voelen aan spieren of wervels, visueel beoordelen van de rug. Objectieve analyses op gebied van rug problematieken en bewegingskwaliteit zijn op dit moment erg uitdagend. Het is mensenwerk en vaak zijn de meningen verdeeld zelfs tussen experts met ruime ervaring.

Het equine back measurement system kan voor de sector een gamechanger worden door de mogelijkheid om de rug/romp beweging van het paard te objectiveren en kwantificeren en zodoende rugklachten te kunnen aantonen. Het equine back measurement systeem maakt met behulp van sensoren een 3D scan van het rugoppervlak tijdens bewegen (stap/draf) op een lopende band. Middels AI software analyse volgt hieruit een resultaat van de metingen en geeft het systeem aan waar opvallende afwijkingen zitten in de bewegende oppervlaktepatronen. Met deze informatie kan dan bijv. een zadelmaker het zadel op de juiste manier instellen voor het betreffende paard of zijn er indicaties voor nader veterinair onderzoek. Het equine back measurement system zou gecombineerd kunnen worden met alle bestaande lopende band opstellingen voor paarden. In de toekomst zou het systeem zelfs gebruikt kunnen worden om een nieuw te ontwikkelen zadel met luchtkamers aan te sturen.

In dit project ligt de focus op genereren van een 3D model met behulp van sensoren zoals dieptecamera’s. Op basis van de ervaring met bewegingsmetingen bij paarden van projectpartner Equimoves is gebleken dat het systeem 200 - 300 metingen per seconde moet kunnen maken om voldoende details te kunnen zien. Bij dit project zijn verder betrokken Peard (zadeldrukmetingen) en Paardenkliniek Venlo.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF