Project

Erfgoed geeft Ameland Energie!

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Beschrijving

Erfgoed als belemmering voor duurzame ontwikkeling? Duurzame ontwikkeling als bedreiging voor erfgoedbehoud? Dit KIEM-project benadert erfgoed als constante aanwezige kwaliteit en als bron voor duurzame ontwikkeling vanuit zowel het perspectief van experts als dat van de dagelijkse gebruikers.

Concreet geeft dit onderzoek antwoord op praktijkvragen van het consortium Duurzaam Ameland: wat is de impact van drie energiescenario’s op de ruimtelijke kwaliteit op landschaps-, dorps- en gebouwenniveau? Hoe ervaren de Amelanders deze impact, in het bijzonder ten aanzien van erfgoedwaarden? En welke suggesties voor erfgoed als inspiratiebron voor de energietransitie hebben zij vanuit hun perspectief?

Het project benadert dit vraagstuk daarmee vanuit een nieuwe manier van denken waarbij de wederkerige relatie tussen een landschap, dorpen en gebouwen wordt gelegd en eveneens verschillende waardenperspectieven worden geïntegreerd. De uitvoering van dit project vindt dan ook plaats in samenwerking met dagelijkse gebruikers (Amelanders), de overheid (gemeente Ameland), een adviesbureau (Dijkoraad R.R.G. B.V.) en een kennisinstelling (Hanzehogeschool Groningen).

Allereerst wordt een werkwijze ontwikkeld, een instrument Energietransitie én Erfgoed; het bevat een vragenlijst over erfgoedwaardering, een verkenning met de ruimtelijke consequenties van drie energiescenario’s voor het eiland, de dorpen en gebouwen en tot slot wordt tijdens een focusgroep bijeenkomst aan Amelanders gevraagd te reageren op de voorgenoemde tussenresultaten en evt. nieuwe suggesties aan te dragen.

De ontwikkeling en toepassing (testen) van het instrument vormt eveneens een verkenning voor een grootschaliger onderzoeksproject voor een instrumentarium voor de energietransitie en erfgoed. Een project waarin, niet alleen de casus Ameland, verder uitgewerkt wordt. Daarom wordt naast het praktijkgericht onderzoek ook ingezet op netwerkvorming door middel van netwerkbijeenkomsten die eveneens toegankelijk zijn voor partijen van buiten dit KIEM-project.

Het KIEM-project ‘Erfgoed geeft Ameland Energie!’ heeft een doorlooptijd van 1 jaar.



© 2024 SURF