Project

Gemengd wonen: lessen uit de praktijk

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Wat leren we van vijf Utrechtse projecten voor gemengd wonen? Dit onderzoek laat zien dat bewoners meestal tevreden zijn, ongeacht hun achtergrond.


Beschrijving

Wat leren we uit onderzoek naar gemengde-woonprojecten? Hoe kijken bewoners, medewerkers van woningcorporaties, zorg- en opvangorganisaties en gemeenten naar deze vormen van huisvesting? Onderzoekers en studenten van de Hogeschool Utrecht onderzoeken in de regio Utrecht en daarbuiten wat er nodig is om goede buren van elkaar te worden in dit soort woonprojecten. De Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen (2016-2019) vormde de start daarvan, inmiddels gevolgd door meerdere evaluaties en actie-onderzoeken in de regio Utrecht en daarbuiten. De Hogeschool deelt haar kennis met de praktijk ook via de landelijke Leergang Gemengd Wonen en door middel van presentaties en publicaties.

Doel

Er is steeds meer belangstelling voor gemengd wonen. Gemengd wonen gaat over woonprojecten waarbinnen verschillende groepen mensen doelbewust en in een georganiseerd verband samen wonen, contact onderhouden en soms ook gezamenlijk activiteiten ondernemen. In gemengde-woonprojecten wonen reguliere huurders samen met bewoners die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld mensen die eerder dak- of thuisloos waren, jongeren met een licht verstandelijke beperking, mensen die psychisch kwetsbaar zijn of statushouders. In onze onderzoeken kijken we naar de positieve en negatieve ervaringen van bewoners, medewerkers en bestuurders van deze bijzondere wooncomplexen. En trekken we lessen voor bestaande en toekomstige projecten.

Resultaten

Wat hebben we tot nu toe geleerd uit ons onderzoek? In de publicaties hieronder (onderzoeksrapporten en mediapublicaties) worden veel lessen getrokken. Enkele belangrijke zijn:


  • Gemengd wonen biedt passende huisvesting voor een brede groep mensen, waaronder huurders die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben.

  • Om de woonprojecten te laten slagen moeten huisvestingsorganisaties (vaak maar niet alleen woningcorporaties), zorg- of opvangorganisaties en gemeenten al vanaf de eerste voorbereiding samen optrekken en dat ook blijven doen.

  • Bewoners van gemengd wonen zijn over het algemeen tevreden. Ze ervaren een positieve sociale controle, hebben het gevoel erbij te horen en te kunnen bijdragen aan een prettige woonomgeving.

  • ‘Goede buur’ van elkaar proberen te zijn is het belangrijkste dat de bewoners kunnen doen. Voor de rest moeten de verwachtingen niet te hoog gesteld worden.

  • Een gemeenschap ontstaat niet vanzelf. Verschillen in belevingswereld zorgen soms voor ongemak en onbegrip. Bewoners zijn gebaat bij goede raad voor de onderlinge omgang.

  • De eigen inzet van bewoners voor hun woon-community is belangrijk en waardevol. Ze is gebaat bij sterk sociaal beheer en een goede begeleiding van individuele bewoners én de community.

Publicaties
  • Welkom in onze woonkamer. Gemeenten willen door met gemengd wonen. ('23)

  • Eerst een thuis Utrecht. ('23) 

  • Psychische zorg voor statushouders toegankelijker ('23)

  • Een goede woonstart ('23)

  • Wat we kunnen leren van eerdere projecten waarin jongeren en statushouders samenwonen ('22) 

  • Verslag webinar maart '22: Gemengd wonen: weinig nodig voor een landelijk succes. 

  • Goed wonen! Evaluatie van het gemengd-wonenproject De Molen in Houten (feb '22).  

  • Trouw.nl: wie een goede buur wil zijn is welkom in de woonvereniging ('22).

  • Als je wijkbewoners mixt, worden ze dan aardiger voor elkaar? ('20).

  • Gemengd wonen met statushouders: een onderzoek naar de stek-projecten in Amsterdam ('20)

  • Goede buren. Lessen uit gemengde woonprojecten in Utrecht ('18).

Looptijd


01 november 2016 - 01 januari 2026


Interview Oranjefonds

Niels doet mee aan het project Veelzijdig wonen en is een van de Nieuwe Buren in een flat waar veel kwetsbare mensen wonen. De Nieuwe Buren kijken naar de bewoners om, organiseren activiteiten en hebben veel contact met elkaar. Niels: "Dat spinnenweb van contact is heel handig als je bijvoorbeeld een verwarde bewoner tegenkomt. Een berichtje in de groepsapp en iemand schiet te hulp." 

Artikel over gemengd wonen in Utrecht

Nico is als projectleider bij de Tussenvoorziening, een organisatie voor maatschappelijke opvang in Utrecht, voornamelijk bezig met het zogenoemd gemengd wonen. In dit artikel vertelt hij waarom gemengd wonen zo belangrijk is en deelt hij zijn ervaringen.

Aanpak

Dit onderzoek is onderdeel van de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen. In deze Ontwikkelwerkplaats komen bewoners, medewerkers en bestuurders bij elkaar om hun ervaringen te delen. Van deze bijeenkomsten hebben we veel geleerd over wat mensen vinden van gemengd wonen.


Ook zijn er interviews en groepsgesprekken gehouden met bewoners, medewerkers en begeleiders.

Vervolg

De inzichten uit het onderzoek staan centraal in de leergang 'Gemengd wonen'. Werk jij bij een gemeente, woningcorporatie, zorginstelling of opvangorganisatie? Of wil je als sociaal ondernemer of actieve bewoner een woonproject opzetten? Dan kun je je aanmelden voor de achtste editie van deze interactieve cursus die in 2023 van start zal gaan. In vijf bijeenkomsten tussen februari en juni 2023 ga je aan de slag met de theorie en praktijk van gemengd wonen. Je kunt samenwerken aan nieuwe woonprojecten of bestaande projecten verbeteren.

Samenwerking met kennispartners

De Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen heeft dit onderzoek uitgevoerd. De Ontwikkelwerkplaats is een initiatief van lector Lia van Doorn, Nico Ooms ('t Groene Sticht/Tussenvoorziening) en zelfstandig onderzoeker en projectleider Maarten Davelaar.


In dit project werkten onderzoekers van Hogeschool Utrecht met veel organisaties samen:


  • Stichting ’t Groene Sticht

  • Stichting De Tussenvoorziening

  • Woningcorporatie Portaal

  • Lister

  • Abrona

  • Woonwerkgemeenschap Emmaus



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF