Project

Hygiëne rondom het jonge kalf

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Het verantwoord houden van (jonge) dieren hoort bij een duurzame, gezonde en welzijnsvriendelijke melkveehouderij. Kalveren zijn gevoelig voor infecties. Meer kennis en praktische handvatten voor veehouders om de infectiedruk laag te houden en weerstand van kalveren zijn gevoelig voor infecties. Meer kennis en praktische handvatten voor veehouders om de infectiedruk laag te houden en weerstand van kalveren te verhogen zijn wenselijk. Het doel van dit project was:

- Inzicht te verkrijgen in de infectiedruk, risicofactoren voor infecties, de relatie tussen infectiedruk en gezondheid van kalveren.
- Praktische tools ontwikkelen die veehouder en zijn adviseurs helpen om kalveren gezond te houden.

Hiervoor bezochten docent-onderzoekers en praktijkpartners met studenten 92 melkveebedrijven en brachten management- en risicofactoren in kaart door middel van een risico-inventarisatie. Ze namen monsters om de infectiedruk te bepalen in de afkalfstal, kalverboxen en melkverstrekkers. Deze monsters werden ook gebruikt om testen voor infectiedruk te valideren. Daarnaast beoordeelden ze de gezondheid van de kalveren.
Veehouders doen veel om de kalveren gezond te houden, maar er zijn zoals verwacht verbeterpunten. De afkalfstal kan veel (ziekte)kiemen bevatten en kan, zeker bij langer verblijf, een infectiebron voor het kalf zijn. Goed schoonmaken van de afkalfstal en desinfecteren van de navels van kalveren kan ziekte voorkomen. De hygiëne van drinkgerei kan op een deel van de bedrijven beter, bijvoorbeeld door dagelijks schoonmaken met heet water en reinigingsmiddel. Niet goed schoongemaakte kalverboxen bleken tot meer ziekteverschijnselen, zoals diarree bij kalveren te kunnen leiden. Daarnaast bleek dat op een aantal bedrijven het schoonmaken van kalverboxen beter kan door hiervoor heet water en/of een reinigingsmiddel te gebruiken.
Uit verschillende monstername methodieken en analysemethoden om infectiedruk te bepalen bleken twee methoden geschikt om veehouders en hun adviseurs inzicht te geven in de hygiëne van rondom het jonge kalf. Daarnaast zijn er verschillende protocollen en checklists ontwikkeld die de veehouder en zijn adviseur helpen de weerstand van het kalf te verhogen en de infectiedruk te verlagen.


Beschrijving

Het verantwoord houden van (jonge) dieren hoort bij een duurzame, gezonde en welzijnsvriendelijke melkveehouderij. Melkveehouders zijn zich hiervan bewust en willen goed voor jonge kalveren zorgen. Meer kennis en praktische handvatten om de infectiedruk laag te houden en weerstand van de kalveren te verhogen zijn wenselijk. Er is veel (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar factoren die een rol spelen bij de opfok van kalveren. Met dit project willen wij de wetenschappelijke kennis verbinden met ‘hoe het werkt in de praktijk’. De hoofdvraag is ‘Hoe kan een veehouder de risico’s op infectie en uiteindelijk het ziek worden van het kalf in de eerste levensweken zo laag mogelijk houden?’ Met dit project willen we inzicht creëren in:
• De infectiedruk en het verloop van de infectiedruk rondom het jonge kalf onder Nederlandse omstandigheden;
• Factoren (w.o. managementfactoren, huisvesting en klimaat) die correleren met de infectiedruk rondom het jonge kalf;
• Factoren (w.o. managementfactoren) die correleren met de weerstand van het jonge kalf
• Oorzaken van infecties bij jonge kalveren (van geboorte tot 2 weken leeftijd) op Nederlandse melkveebedrijven;
• De relatie tussen de infectiedruk en groei en gezondheid van jonge kalveren op Nederlandse melkveebedrijven;
Ook worden er in dit project praktische systemen of tools ontwikkeld die de veehouder en zijn adviseurs helpen bij het gezond houden van jonge kalveren:
• Systemen voor het inzichtelijk maken van kritische factoren voor het ontstaan van infecties in het jonge kalf;
• Hulpmiddelen om de kans op infecties in het kalf te verlagen en daarmee diergezondheid en -welzijn te verbeteren;
• Hulpmiddelen om werkzaamheden volgens planning en protocollen tijdig en goed uit te voeren;
• Hulpmiddelen om de groei- en gezondheid van kalveren te monitoren.
Ook wordt in dit project gewerkt aan kennisopbouw en -overdracht naar (toekomstige) veehouders en adviseurs doormiddel van participerend onderzoek, themadagen / workshops en artikelen in vakbladen.


Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF