Project

KONKRETER

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

De ontwikkeling van 3D betonprinten heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Nu de printtechniek enigszins onder de knie is en de eerste bedrijven met commerciële 3D betonprinters hun intrede op de markt hebben gedaan, is er een verschuiving nodig van aandacht op de techniekontwikkeling naar de ontwikkeling van 3D betonprint-toepassingen. Technologisch moet er nog het nodige worden onderzocht, maar de toepassing zou daarin leidend moeten zijn. Zonder uitdagende en kosteninteressante toepassingen heeft ontwikkeling van 3D betonprinten geen toekomst.

Voor de mkb’er ligt de grote uitdaging in het vinden van interessante toepassingen. Wanneer is het voor mij als bedrijf interessant? En hoe vinden we die toepassing dan?

In het KONKRETER project is daarom een selectiemethodiek ontwikkeld welke geïnteresseerde bedrijven (vooral MKB) in een tweetal workshops een antwoord kan geven op die vragen. Hierbij zijn grofweg 3 uitkomsten: 1) er zijn geen interessante toepassingen, investeren is niet nodig; 2) er zijn enkele toepassingen, ontwikkel deze samen met een 3D betonprint partner; of 3) Er zijn enorm veel toepassingen, investeer in deze techniek in combinatie met een lijst met toepassingen die impact gaan genereren.

De methodiek is ontwikkeld binnen 3 cases: de wenteltrap, de vispassage (tevens veldstuw) en het waterornament. Daarna is deze door middel van 2 cases gevalideerd; de damwand en de rioolput. Ook is de methodiek ingezet buiten het consortium, waar het tot een nieuwe projectaanvraag heeft geleid.

Alle cases zijn volledig ontwikkeld en de geprinte producten ‘in het veld’ toegepast en geplaatst.

Het KONKRETER project is een winnaar van de RAAK-award 2022 met de 2e plek.


Beschrijving

De grote jongens in 3D-betonprinten (Bruil, Cybe, Witteveen+Bos, BAM en meer) profileren zich met veel ruchtbaarheid met “het eerste geprinte huis”, “het eerste seriematige project” en “de eerste 3D-geprinte brug”. Wanneer je hier echter beter naar kijkt, worden hele delen van het huis traditioneel-prefab aangeleverd (vloeren) en wapening gebeurt op traditionele wijze (brug). Zijn dit nou de innovatieve breakthrough toepassingen die deze uitdagende technologie ons beloofd? Wat betreft de technologie van het 3D-betonprinten zijn de laatste 4-5 jaar stappen gemaakt, maar de ontwikkeling van de toepassing blijft hierop achter.

De afgelopen jaren heeft ook het Saxion lectoraat ID samen met een aantal partners, het 3D-betonprinten verkend in RAAK-mkb KONKREET. Nu de printtechniek enigszins onder de knie is en de eerste bedrijven met commerciële 3D-betonprinters hun intrede op de markt hebben gedaan, is er een verschuiving nodig van aandacht op de techniekontwikkeling naar de ontwikkeling van 3D-betonprint-toepassingen. Technologisch moet er nog het nodige worden uitgezocht, maar de toepassing zou daarin leidend moeten zijn. Zonder uitdagende en kosteninteressante toepassingen heeft ontwikkeling van 3D betonprinten geen toekomst. Maar hoe vinden we die toepassing dan? Is het mogelijk om lessen vanuit andere 3D-printtechnieken zoals 3D-metaalprinten toe te passen? Ook daar heeft de afgelopen jaren een ware zoektocht plaatsgevonden naar relevante toepassingen en was er de ontdekking van een nieuwe manier van denken en ontwerpen.
Voor de mkb’er ligt de grote uitdaging in het vinden van interessante toepassingen. Wanneer is het voor mij als bedrijf interessant?

In dit project beoogt een breed consortium met partijen vanuit de complete bouwkolom – aannemers, architecten, grondstofleveranciers – maar ook netwerkpartners, ontwerpbureaus en mogelijke toepassers een oplossing te zoeken voor de vraag naar interessante toepassingen van 3D betonprinten. We onderzoeken daartoe een selectiemethode en herontwerpmethode voor toepassingsgericht ontwerpen in 3D-printtechnologie, met bijhorende businesscase(s).



© 2024 SURF