Project

Lectoraat Gebiedsgerichte Transities naar Kringlooplandbouw

Overzicht

Projectstatus
Anders
Start datum
Eind datum
Regio

Beschrijving

Kringlooplandbouw is een antwoord op de uitdagingen voor de landbouw: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en stikstofverbindingen, herstel van de (bodem)biodiversiteit en waterkwaliteit en –beschikbaarheid. Randvoorwaarden daarbij zijn verdienvermogen, voedselzekerheid, volksgezondheid, landschappelijke kwaliteit en maatschappelijke waardering. Dit antwoord vereist nieuwe bedrijfs-en verdienmodellen, organisatievormen en regels, oftewel: een systeemverandering.
Zo’n systeemverandering vraagt niet alleen innovaties in management en technieken, en acceptatie hiervan bij (samenwerkende) producenten, maar raakt ook de gehele waardeketen, ‘van farm to fork’. Het lectoraat ‘gebiedsgerichte transities naar kringlooplandbouw’ ontwikkelt, gebruikt en monitort processen en methoden die hieraan bijdragen. Hiertoe bevordert het lectoraat samenwerking tussen andere lectoraten en alle betrokkenen in de gebieden.
Het lectoraat Kringlooplandbouw richt zich op door het ministerie van LNV aangewezen experimenteergebieden in de Achterhoek, Twente en Noord-Nederland. Het lectoraat gaat daar Living Labs opzetten met projecten waarbinnen studenten, onderzoekers en belanghebbenden gebiedsgericht samenwerken, met als doel samen te leren en te innoveren in de richting van een economisch, ecologisch en maatschappelijk verantwoord voedselsysteem (productie en consumptie).
Binnen het lectoraat participeren docent-onderzoekers en studenten vanuit verschillende opleidingen. De projecten worden opgezet met organisaties, bedrijven en overheden in de betreffende regio’s en waar nodig met andere Hbo’s, Universiteiten en Mbo’s.
Na vier jaar heeft het lectoraat samen met partners nieuwe kennis ontwikkeld door te experimenteren, door uitwisseling tussen Noord- en Oost-Nederland en door reflectie op de projecten. Met bedrijven maakt het lectoraat mogelijkheden, voordelen en indicatoren inzichtelijk. Het lectoraat ontwerpt ‘transitiepaden’ met mogelijke innovaties, verdienmodellen, organisatievormen en vereiste competenties voor trainingen en onderwijs. Voor overheden formuleert het beleidsadviezen en signaleert het mogelijke knelpunten in de regelgeving. De resultaten dragen bij aan inpassing van kringlooplandbouw in het onderwijs van Van Hall Larenstein en de deelnemende Mbo’s. De resultaten worden verspreid naar andere regio’s via Groen Kennisnet, symposia, artikelen en sociale media.


© 2024 SURF