project

OptiMieRT


Doel

Om de cotton booster voorbehandelingstechnologie verder te ontwikkelen zou het nodig zijn een bedrijf op te richten. Hierbij begint het bedrijf met de optimalisatie en uitwerking van de cotton booster technologie. En uiteindelijk is het doel van het bedrijf voor alle afvalstromen een voorbehandelingstechnologie aan te bieden die een hoge kwaliteit gerecyclede vezels naar het mechanische recycling mogelijk maakt. De visie van het bedrijf is het beperken van de virgin vezel productie tot het minimum door het toenemend gebruik van gerecycled materiaal. Hierdoor zullen de grondstoffen van de aarde minder uitgeput worden. Om dit te bereiken is het optimaliseren van de mechanische recycling nodig, het voorgestelde voorbehandelingsproces kan hierbij bijdragen.
Gezien deze eerste uitkomsten en de wens het project door te zetten is het bedrijf Textile Fiber Boost B.V. (TFB) opgericht. TFB heeft drie aandeelhouders: Rint B.V. (45% aandelen, bestuurder Jaap Zandbergen), Impartex B.V. (45% aandelen, bestuurder Dr. Jens Oelerich) en Maud Kuppen (10% aandelen). Jaap Zandbergen is de CEO van TFB. Hij is eerder directeur geweest van verschillende textielbedrijven en heeft hierdoor ervaring opgedaan als textiel econoom en ondernemer. Dr. Jens Oelerich is CTO van TFB. Hij is gepromoveerd aan de RUG in organische Chemie en associate lector bij het lectoraat Sustainable & Functional Textiles bij Saxion. Jens is medeoprichter van SaXcell B.V., een start-up van Saxion in de chemische recycling van textiel. Maud Kuppen heeft een bachelor en master in Textiel Technologie en werkt sinds 2020 evenzeer als onderzoeker bij Saxion. Zij heeft veel ervaring in de mechanische recycling en analyse van vezel en textieleigenschappen.
Door een ketensamenwerking te realiseren creëert TFB een “push and pull strategie” bij de textiel recyclers. De kledingindustrie pushed de recycelaar om hoogwaardig te recyclen en zo aan hun UVP verplichting te voldoen en de garenspinner pulled de recycler om hoogwaardige vezels te leveren waardoor het gebruik van virgin materiaal in hun productieproces teruggedrongen kan worden en zij een bijdrage kunnen leveren aan de gewenste circulariteit.
Push: Mr Marvis heeft als DTC kledingmerk in de Benelux vanaf 1 juli 2023 ook te maken met de UPV. De consequenties hiervan zijn voor hen op dit moment nog niet volledig te overzien. Duidelijk is wel dat zij een actieve rol willen spelen bij de inzameling van gebruikte kleding en bovendien bij dat wat de textiel recycelaar met het bij hen aangeboden materiaal gaat doen. Hun streven is onderdeel te worden van een volledig circulair fiber to fiber systeem waarmee uiteindelijk hun oude kleding verwerkt wordt in nieuwe kleding .
Pull: Rieter heeft als spinmachine fabrikant zicht op de markt van gerecycled garen spinnen. Traditioneel mechanisch gerecyclede kantoenvezels bestaan uit kortere vezellengtes. Om kwalitatief garen te kunnen produceren wordt virgin materiaal van een langere vezellengte toegevoegd. Door de kortere vezels is het productieproces minder effectief, levert veel verlies op vanwege de kortere vezels en hierdoor zijn de kosten voor gerecyclede garens vaak hoger dan voor virgin garens. Door het Cotton Booster proces is de kwaliteit van de gerecyclede katoen hoger en kan de bijmenging van virgin materiaal verder teruggedrongen worden tot nihil.
Als mogelijke mede-investeerders in Textile Fiber Boost B.V. moet het uitgangspunt zijn dat de ketensamenwerking en de eerder toegelichte “Push and Pull” strategie verder bevorderd wordt. Machinefabrikanten (was en droogmachines) die bij textiel recyclers een nieuw, op dit moment nog niet bestaand marktkanaal kunnen aanboren of textielinzamelaars die door toevoeging van de technologie een hogere verkoopprijs aan de recyclers kunnen realiseren zijn hiervoor potentiële kandidaten.


Beschrijving

In het kader van de transitie naar een circulaire economie heeft de textielindustrie de laatste jaren veel aandacht gekregen. De textielproductie, gebruik en afvoer veroorzaakt een zwaarwegende milieuschade, die door geoptimaliseerde recycling systemen behoorlijk verminderd zou kunnen worden. Om deze schade tegen te gaan, streeft de Nederlandse overheid naar 50% duurzaam of circulair textiel in 2030 en heeft de Europese commissie als doel gesteld om in 2050 volledig circulair zijn. Deze doelen kunnen alleen gehaald worden met geoptimaliseerde recycling processen. De mechanische recycling van textiel is op dit moment ver van optimaal. De vezels worden door de mechanische processen zwaar beschadigd en kunnen hierdoor vaak alleen in laagwaardige toepassingen gebruikt worden. Door voorbehandelingsprocessen kunnen de krachten die nodig zijn tijdens de mechanische recycling worden verminderd en kan de mechanische recycling van textiel worden verbeterd. Dit project omschrijft een haalbaarheidsstudie voor een business idee rondom een innovatief voorbehandelingsproces voor de mechanische recycling van textiel. In dit proces wordt het te recyclen textiel in een industriële wasmachine zodanig behandeld, dat het recycling proces achteraf makkelijker verloopt en de resulterende vezels langer blijven, waardoor hoogwaardigere toepassingen mogelijk worden. De studie is gebaseerd op onderzoek uitgevoerd in het lectoraat Sustainable & Functional Textiles van Saxion en bij Frankenhuis B.V. en wordt verder uitgewerkt naar een circulair en schaalbaar proces door Impartex B.V.. Dit project geeft de mogelijkheid de technische, economische en organisatorische haalbaarheid van het voorbehandelingsproces te onderzoeken en het onderzoek bij het lectoraat te valoriseren.


Producten

Er zijn geen producten gekoppeld


Thema's



Projectstatus

Afgerond

Startdatum

01-02-2023

Einddatum

10-06-2024

Regio

Niet bekend