Pectcof B.V heeft een bio-raffinagetechnologie ontwikkeld waardoor koffiepulp, de reststroom die vrijkomt nadat de pitten (koffiebonen) onder mechanische druk uit de koffiebes zijn geperst, gebruikt kan worden. Het doel van het huidige Pectcof-raffinageproces is het isoleren van Dutch Gum, een emulgator die bestaat uit eiwitten en pectine. Bij winning van dit product ontstaan twee zijstromen: een vaste, onoplosbare stroom en een waterige stroom. Het plan is deze zijstromen volledig te benutten. Allereerst wordt de aandacht gericht op de isolatie en identificatie van de hoogwaardige polyfenolen daaruit.
Healthy People B.V. is producent van onder andere vruchtensappen met natuurlijke antioxidanten, vitaminen en suikers. Samen met Pectcof willen zij de potentie van polyfenolen onderzoeken, waarbij onder andere het valoriseren van de antioxidanten van belang is.
Pectcof en Healthy People bundelen hun krachten hiervoor met Avans Center of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) en HAS Hogeschool. De Biobased Products groep, onder leiding van Dr. Dorien Derksen, heeft de expertise in natuurlijke inhoudsstoffen en antioxidanten die noodzakelijk is voor het onderzoek naar de polyfenolen om de MKB-bedrijven te helpen om de waardevolle inhoudsstoffen in de raffinagezijstromen en de toepassingsmogelijkheden verder te definiëren. HAS Hogeschool levert specifieke expertise op het gebied van voedselgericht sensorische testen.
Het doel van het OxiCof project is om de antioxidanten in de waterige zijstroom van het huidige Pectcof-raffinageproces te identificeren en kwantificeren voor verder onderzoek en valorisatie. Tevens worden de sensorische eigenschappen van een selectie van producten getest. Op basis van de resultaten kan de valorisatie van deze antioxidanten goed onderbouwd worden.