project

Partnerschap met ouders in de ontwikkeling van kinderen met een motorische achterstand


Doel

Kinderen van nu bewegen minder dan kinderen van vroeger. Daardoor gebeurt het soms dat hun motoriek niet voldoende ontwikkelt. Kinderen zijn minder sterk en flexibel, maar ook minder vaardig in bewegen. Dat zorgt ervoor dat deze kinderen minder plezier in bewegen hebben, wat een doorwerking kan hebben op de rest van hun leven.
Op Amsterdamse basisscholen heeft 16% van de kinderen een motorische achterstand. De school heeft in het kader van passend onderwijs de plicht om ondersteuning te bieden aan deze kinderen. Binnen de Ondersteuningsroute Bewegen en Motoriek (OBM) is dat extra beweegaanbod op of na school en specialistische zorg voor kinderen met een ernstige achterstand. Betrokkenheid van ouders is in beide gevallen erg belangrijk om de achterstand in ontwikkeling op te lossen.
In de praktijk gaven onderwijsprofessionals en zorgprofessionals aan dat het lastig is om ouders betrokken te krijgen. In co-creatie met ouders en professionals is een toolkit ontwikkeld dat onderwijs- en zorgprofessionals helpt om een partnerschap met ouders aan te gaan en ouders te ondersteunen om meer te bewegen in de thuissituatie. De toolkit bevat veel praktische tips over hoe je een partnerschap kunt aangaan, denk aan informatie over interculturele communicatie, het bereiken van ouders en zichtbaarheid van vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Ook zijn er inspiratiebronnen voor bijvoorbeeld beweeghuiswerk. Ook is er communicatiemateriaal ontwikkeld in de vorm van een flyer en korte video om het belang van bewegen voor ouders helder over te brengen.


Beschrijving

Kinderen bewegen minder dan hun ouders vroeger deden. Dit heeft nadelige gevolgen voor de fitheid en motoriek van kinderen: kinderen zijn minder sterk en flexibel, maar ook minder vaardig in bewegen. De afgelopen jaren is er meer aandacht van professionals uit verschillende domeinen voor de achterblijvende motorische ontwikkeling van kinderen. Echter, de ondersteuning van ouders voor beweegaanbod ontbreekt vaak. Ook heeft een uurtje fysiotherapie of extra gymles op school weinig effect als er binnen het gezin van kinderen geen aandacht is voor regelmatig en gevarieerd bewegen. In dit project ontwerpen we samen met kinderen, ouders en professionals twee toolboxen: één voor de professionals in het partnerschap met ouders en daaraan gekoppeld één voor voor de ouders en kinderen in de thuissituatie. De toolboxen bieden kennis, vaardigheden, handvatten en activiteiten om 1) pedagogisch partnerschap tussen ouders en professionals te verstevigen, waarbij op maat gesneden kennis en vaardigheden worden aangeboden; 2) te zorgen dat meer kinderen, waarbij een achterstand in de motoriek is gesignaleerd, starten met ondersteunend buitenschools beweegaanbod en blijven deelnemen; 3) kinderen thuis meer gestimuleerd worden om regelmatig en gevarieerd te bewegen. Bij dit project is een breed consortium betrokken: de doelgroep zelf en partners uit praktijk en beleid vanuit de verschillende domeinen (onderwijs, pedagogiek, sport en zorg), hogescholen, en universiteiten.


Producten

Er zijn geen producten gekoppeld


Thema's



Projectstatus

Afgerond

Startdatum

Einddatum

Regio

Niet bekend