Project

Pilot Innovatietrainees Windesheim

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

22 studenten vanuit verschillende opleidingen hebben tijdens het innovatietraject onderzoek gedaan bij een mkb-bedrijf, 9 trainees zijn vervolgens in dienst getreden bij een bedrijf voor de duur van een jaar.
Het traineeship is samen met het bedrijf WIMM vormgegeven met iedere 6 weken bijeenkomsten met een mix van persoonlijke ontwikkeling, leren innoveren en vakinhoudelijke verdieping:

Doelstellingen van de pilot:
• Aantrekkelijk loopbaanperspectief jongeren in mkb.
• Innovatie impuls mkb:
• Versterken netwerk hbo.
Conclusie:
• We waren zeer enthousiast over het model en hadden het streven om dit binnen 2 jaar financieel zelfdraaiend te krijgen
• In WIMM hadden we een goede partner om de juiste invulling te geven aan het inhoudelijke programma en begeleiding studenten
• Aan bedrijven geen gebrek. Het was ook geen probleem om bedrijven te vinden om een financieel plaatje rond te krijgen
• Een heel aantal goede voorbeelden waarbij trainees bij bedrijven in dienst zijn gekomen
• Het was wel zoeken naar de juiste rol voor de inhoudelijke begeleiding door docentonderzoekers van de studenten en het bedrijf
• De grootste uitdaging bleek echter het recruteren van studenten
• Na een sterke eerste lichting van studenten lukte het niet om de aanmeldingen van de juiste studenten op te schroeven
• Verklaring is te vinden in
1. de vele mogelijkheden die studenten hebben,
2. de verscheidenheid in opzet van opleidingen van de afstudeerstages.
3. gebrek aan zichtbaarheid van het programma bij de studenten
4. de opzet – was vooral aantrekkelijk voor de ambitieuzere student die bereidt was extra tijd vrij te maken. En deze groep heeft vaak al veel alternatieven.


Beschrijving

De innovatietrainee is een uitgelezen kans om de samenwerking tussen (innovatieve) mkb-ondernemers en de hogeschool in learning communities structureel te verbeteren met als doel om de innovatiekracht van de bedrijven te vergroten. In deze pilot bundelen Hogeschool Windesheim en WIMM hun expertise binnen de thema’s duurzaamheid (circulariteit en energietransitie) en data (digitalisering).
Vanuit de bestaande learning communities van de zes betrokken lectoraten en de Centres of Expertise Familiebedrijven en TechYourFuture, het Spark! Living Lab, de digitale werkplaats Flevoland en Zwolle, het Fieldlab Urban Innovation en het Praktijk- en Innovatiecentrum Circulaire Economie (PRICE), worden tenminste twintig potentiële innovatietrajecten bij mkb-bedrijven geworven. Bij deze twintig innovatietrajecten worden studenten geworven uit de domeinen Business media en recht en Techniek, van de locaties Zwolle en Almere. Alleen innovatietrajecten/ mkb-bedrijven en studenten die aan de criteria voldoen kunnen deelnemen aan de pilot.
De studenten beginnen met een afstudeertraject van een half jaar, waarna het mkb-bedrijf de afgestudeerde een trainee-arbeidscontract voor 1 jaar aanbiedt. Dit zal naar verwachting voor ten minste 75% van de oorspronkelijke groep lukken. Zowel gedurende de afstudeerperiode als gedurende de traineeperiode van één jaar, krijgen de studenten/ trainees begeleiding en coaching, als ook een trainingsprogramma aangeboden. In het programma wordt elke zes weken een sessie georganiseerd waarbij alle trainees samenkomen. Over de gehele projectperiode van anderhalf jaar zijn dit 13 sessies, van 1 – 2 dagen per sessie. Het programma is telkens opgebouwd uit drie componenten: persoonlijke ontwikkeling, leren innoveren en vakinhoudelijke verdieping.
Vanwege het pilot karakter van dit project, wordt extra aandacht besteed aan monitoring, in nauwe afstemming met de begeleidingscommissie van SIA. Hierbij wordt de methode Reflexieve Monitoring in Actie gebruikt, omdat het kort-cyclisch de verschillende vormen van leren op actor- en op netwerkniveau in kaart kan brengen en tijdens de verschillende fasen van het iteratieve innovatieproces het leren bevordert.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF