project

Plan pilot innovatietraineeship Landbouw, Water, Voedsel


Doel

Zoals ook in de aanvraag aangegeven is het project in nauwe samenwerking met NHL Stenden/Center of Expertise Watertechnologie (CEW) uitgevoerd met de focus op de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. In totaal zijn er gedurende de pilot 13 studenten gestart en zijn er 7 doorgestroomd naar het traineeship programma waarvan er 6 succesvol zijn afgerond.
De 3 doelstellingen van de pilot:
 Aantrekkelijk loopbaan perspectief jongeren in mkb: De pilot heeft hier geen voldoende uitsluitsel kunnen geven. Ondanks brede communicatie naar de studenten lijkt het erop dat slechts een zeer specifieke groep studenten interesse heeft in een dergelijk traject.
 Innovatie impuls mkb: In enkele specifieke gevallen heeft de pilot ertoe geleid dat een trainee een grote impuls heeft gegeven aan een specifieke innovatie/toepassing waardoor het betreffende bedrijf een interessante ontwikkeling heeft kunnen doormaken. Daarvoor was het bereik te smal.
 Versterken netwerk hbo: De omvang van de pilot was te beperkt om hier onderbouwde algemeen geldende uitspraken over te kunnen doen. Bij de deelnemende bedrijven heeft het wel geleid tot een versterking van de relatie, ook waar het traject niet tot de beoogde resultaten heeft geleid.
De driehoek leren-werken-innoveren is vooral nog een denkmodel maar nog geen ‘standaard’ gebleken. Door de partijen van meet af aan te betrekken zijn wel inzichten verkregen over de belevingswereld van de partijen. Dit is behulpzaam bij de verdere ontwikkeling van Learning Communities. Met een 3-tal bedrijven heeft er voorjaar 2023 een interview plaatsgevonden waarbij o.a. de vraag werd gesteld: ‘Wat heeft het traineeship uw bedrijf opgeleverd?’ Alle drie bedrijven zijn tevreden over de opbrengst van het traineeship. Die opbrengsten varieren van de zichtbaar toegenomen professionaliteit en het zelfvertrouwen van de trainees tot nieuwe producten & rekentools en innovatieve nieuwe diensten die het bedrijf nu op beurzen presenteert aan bestaande en nieuwe klanten.


Beschrijving

Hogeschool Van Hall Larenstein en NHL Stenden gaan in samenwerking met het mkb een innovatietraineeship ontwikkelen en aanbieden binnen de kennis- en innovatieagenda (KIA) Landbouw, Water, Voedsel (LWV). In onderlinge samenhang dekken beide hogescholen, met sterke regionale verankering in Noord- en Oost-Nederland (vanuit Velp en Leeuwarden), met onderwijs, onderzoeksgroepen en CoE’s het gehele spectrum van deze KIA af. Door deze thematische aanpak bieden we gelijktijdig een platform voor de in totaal 30 deelnemende studenten/trainees en bedrijven en betrokken onderzoeksgroepen en CoE’s en Living Labs. Hiermee beogen we een platform te ontwikkelen dat ook na afloop van het innovatietraineeship, vanwege een gezamenlijk belang en spirit, met elkaar verbonden blijft om de gezamenlijke toegevoegde waarde verder te laten groeien.
Het traineeprogramma start direct bij aanvang van de afstudeerstage. Enerzijds vanwege ontwikkeling van groepsbinding en aanbieden van onderwerpen die direct vanaf de start van belang zijn, anderzijds vanwege het gekozen model van co-creatie voor ontwikkeling van de opbouw en inhoud van het traineehoofdprogramma dat in september 2021 zal starten. Door de studenten en deelnemende bedrijven nadrukkelijk te betrekken bij de ontwikkeling van het traineeprogramma zal de kwaliteit en effectiviteit voor trainee en bedrijf toenemen.
Voor Van Hall Larenstein staat deze pilot innovatietraineeship niet op zichzelf. Wij gaan serieus werk maken van onze verantwoordelijkheid om een stevige bijdrage te leveren aan de maatschappelijke uitdagingen die zijn geformuleerd in de 25 missies binnen de 6 KIA’s van de missie gedreven innovatiebeleid. Innovatietraineeships zijn voor de hogeschool een waardevol instrument voor verdergaande betrokkenheid bij de ontwikkeling van een student, het leveren van een bijdrage aan vergroten van de innovatiekracht van organisaties en continue ontwikkeling van onderzoek en onderwijs. Gestart wordt met focus op één KIA, na evaluatie is de doelstelling om het instrument ook te gaan inzetten voor de andere relevante KIA’s.


Producten

Er zijn geen producten gekoppeld


Thema's



Projectstatus

Afgerond

Startdatum

Einddatum

Regio

Niet bekend