Project

Platform Inzet van Technologie voor Gezondheid en Welzijn (PIT)

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Het lectorenplatform Inzet van Technologie voor Gezondheid en Zorg (PIT) richt zich op het toepassen van technologische innovatie in de gezondheidszorg en het sociale domein. Juist omdat het vaak niet aan technologische innovaties schort, maar aan het daadwerkelijke duurzame gebruik ervan, op grote schaal en toegankelijk voor iedereen.
PIT heeft hier de afgelopen programmaperiode (2020-2023) het volgende in bereikt :
- PIT is vertegenwoordigd bij diverse landelijke programma’s en overlegstructuren, en heeft daarin opgetrokken met de andere LSH-platforms.
- Er is een goede samenwerking tussen lectoren opgezet, wat geleid heeft tot gezamenlijke projectaanvragen- en uitvoering (betrokkenheid bij 10+ aanvragen);
- De PIT-kennisagenda is opgesteld en aangeboden aan het ministerie van VWS;
- PIT heeft bekendheid opgebouwd, kennis gedeeld en was (mede)organisator van acht symposia, bijeenkomsten, congressen en webinars;
- PIT heeft over de activiteiten van het platform, van aangesloten lectoren en (praktijkgerichte) onderzoeken breed gecommuniceerd o.a. richting een groeiend aantal volgers op het LinkedIn-account en middels diverse bijdragen in de eerste editie van het PIT-magazine van Regieorgaan SIA.
- Aangesloten lectoraten hebben een stevige positie verworven in het regionale werkveld;
- PIT heeft aandacht voor implementatie van technologische innovatie een plek gegeven in onderwijs en nascholing, o.a. met het V-model en werkplaats ‘Technologie in je lessen doe je zo’;
- PIT heeft het platform gecontinueerd middels een toegekende aanvraag voor de derde platformregeling en daar de samenwerking uitgebreid tot 11 aangesloten leading lectoren.


Beschrijving

Het ‘Platform Inzet van Technologie voor Gezondheid en Welzijn (PIT)’ beoogt bij te dragen aan de duurzame implementatie en integratie van technologische innovaties in (gezondheids)zorg en welzijn (digitale zorg en ondersteuning) en de opschaling en evaluatie ervan.
Digitale zorg en ondersteuning maken het mogelijk om de juiste zorg op de juiste plek te bieden, bijvoorbeeld met behulp van zelfmetingen en thuismonitoring. De ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg gaan heel snel. Technologie is voor een groot deel ontwikkeld en voorhanden, maar uit onderzoek blijkt dat de implementatie, integratie, evaluatie, structurele financiering en opschaling een groot aantal struikelblokken kent.
Onderzoek, onderwijs en werkveld moeten doelgericht samenwerken om een nieuwe praktijk vorm te geven waarin technologie wordt toegepast. PIT richt zich daarom nadrukkelijk niet alleen op praktijkgericht onderzoek in en met het werkveld, maar ook op samenwerking in onderwijs en nascholing op het gebied van digitale zorg zoals tot uiting komt in de volgende drie inhoudelijke hoofdthema’s:
• Praktijkgericht onderzoek naar implementatie en integratie van technologische innovaties in de (zorg)praktijk voor zorgprofessionals en burgers, patiënten en cliënten.
• Praktijkgericht onderzoek naar evaluatie en opschaling van technologische innovaties voor gezondheid en welzijn.
• Onderwijs en nascholing op het gebied van technologische innovaties voor gezondheid en welzijn.

Elk thema heeft een werkgroep voor het uitvoeren van de onderzoeksagenda, het verbinden met het werkveld en het kennisdelen. PIT heeft een open karakter: nieuwe stakeholders zijn van harte uitgenodigd deel te nemen aan de werkgroepen. Dit kunnen deelnemers zijn vanuit onderzoek, zorg, welzijn, ondernemerschap, onderwijs (mbo, hbo), etc.
Vanuit PIT wordt er samengewerkt met de platformen Personalised Health, Zelfmanagement, en Praktijkgericht ICT-onderzoek. Daarnaast zijn drie lectoren uit het PIT-bestuur betrokken in gehonoreerde SPRONG-programma’s:
- FAITH: een Noord-Nederlands samenwerkingsverband met Hanzehogeschool, NHLStenden, kennisinstellingen en 25 zorgorganisaties.
- Mensen in Beweging: SPRONG-programma van Hogeschool van Amsterdam met meer dan 30 partners.


© 2024 SURF