Zorgtechnologie heeft grote potentie voor herinrichting van revalidatiezorg in het streven naar duurzame toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid. Helaas kent de realisatie van toepassing van zorgtechnologie in de praktijk meerdere obstakels en blijft digitaal ondersteunde (her)inrichting van revalidatiezorg achter bij de ambities. Revalidatiecentra erkennen dat zij meer werk moeten maken van professioneel innoveren met technologie; HBO-professionals van drie betrokken revalidatiecentra, werkzaam als paramedicus of verpleegkundige, manager of innovatiemedewerker benoemen drie factoren die professioneel innoveren met technologie belemmeren. Ten eerste zijn revalidatiecentra productiegericht en zetten onvoldoende in op reflecteren op en verbeteren van innovation readiness. Zorgorganisaties die niet investeren in strategie, leiderschap, organisatie en leerklimaat rond innoveren lopen bij elke innovatie tegen dezelfde knelpunten aan. Ten tweede ontbreekt het revalidatiecentra aan zicht op de businesscases (waardebepaling) bij inzet van technologie wat een struikelblok is voor keuzes voor aankoop en opschaling. Tenslotte is er onvoldoende betrokkenheid van zorgprofessionals zoals paramedici en verpleegkundigen bij innoveren met technologie, waardoor onvoldoende adoptie tot stand komt en relevante expertise niet gebruikt wordt in innovatieprocessen met zorgtechnologie.
Dit project beoogt professioneel ontwikkelen en innoveren met zorgtechnologie van revalidatiecentra te optimaliseren vanuit vier vraagstukken 1) Hoe kunnen revalidatiecentra meer ‘innovation-ready’ worden? 2) Hoe kunnen revalidatiecentra worden ondersteund in waardebepaling en besluitvorming over aankoop en opschaling van zorgtechnologie? 3) Hoe realiseren we dat revalidatieprofessionals open staan voor zorgtechnologie en in staat zijn bij te dragen aan innoveren met zorgtechnologie? 4) Hoe kunnen revalidatiecentra samen blijven investeren in professioneel innoveren met zorgtechnologie?
Met actieonderzoek worden bestaande kennis en tools door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht doorontwikkeld voor de revalidatie, waaronder de recent ontwikkelde Maastricht Innovation Readiness Aanpak (MIRA) als framework voor innovation readiness, Health Technology Assessment (HTA) als fundament voor waardebepaling, en learning communities als motor voor het verwerven van competenties voor innoveren met zorgtechnologie.
Er zijn geen producten gekoppeld
In voorbereiding
Niet bekend
RAAK.PUB15.027