Dementie heeft een grote impact op de kwaliteit van leven en het welzijn van gediagnostiseerde ouderen en hun mantelzorgers. In het RAAK MKB-project 'De Interactieve Woonkamer' is een eerste prototype ontwikkeld van een ‘slimme’ woning die een aantal taken van de mantelzorger van deze ouderen kan overnemen. Door middel van projecties, licht- en geluidsignalen worden ouderen met dementie gestimuleerd en ondersteund bij Algemene Dagelijkse Levensactiviteiten (ADL).
Voor de ontwikkeling van het prototype van 'De Interactieve Woonkamer' is er nauw samengewerkt met verschillende gebruikersgroepen (zorgprofessionals, mantelzorgers én ouderen met dementie). Echter, de (ouderen)zorgsector is zwaar getroffen door de Corona pandemie. Ouderen zijn extra kwetsbaar voor het Corona-virus en uitbraken in ouderen-instellingen zijn vaak fataal. De geplande evaluatie van het prototype, door het uitvoeren van gebruikerstesten in de eigen leefomgeving van ouderen met dementie, is daarom niet mogelijk geweest.
Met deze RAAK-Impuls aanvraag willen een alternatief voor deze gebruikerstesten uitvoeren door gebruik te maken van de kennis en expertise van de mantelzorgers van ouderen met dementie. Mantelzorgers hebben immers een nauwe band met degene die zij intensief verzorgen en zijn als geen ander in staat de voorkeuren ten aanzien van ondersteuning bij ADL van mensen met dementie in te schatten. Omdat we mogelijke besmetting van de kwetsbare ouderen via de mantelzorgers willen voorkomen maken we voor dit onderzoek gebruik van Corona-proof onderzoeksmethode.
De evaluatie van het prototype wordt daarom online uitgevoerd door gebruik te maken van videobeelden, die een duidelijk beeld geven van het prototype, waarna mantelzorgers via een online evaluatieformulier feedback kunnen geven. Op deze manier worden, via een Corona-proof onderzoek, evaluaties van het prototype geïnventariseerd en geanalyseerd. Het onderzoek resulteert in aanbevelingen voor de verdere doorontwikkeling van het prototype van De Interactieve Woonkamer.