In de kunststoffenkringloop bestaan nog vele knelpunten die het sluiten van de keten belemmeren. Onder andere is het tot op heden erg moeilijk gebleken om PP en PE in een zuivere stroom terug te winnen. Een zekere mate van vermenging van vooral deze polymeergroepen, blijkt in de praktijk niet tot 100% uit te sluiten. Daarnaast bestaan onderling verschillende sub-soorten binnen deze families. De mechanische materiaaleigenschappen van recyclaten zijn, vermoedelijk vanwege o.a. deze constateringen, minder dan van nieuwe virgin materiaal. In een continu vezel versterkt materiaal nemen vezels de stijfheid en sterkte in hoofdzaak voor hun rekening. Saxion en haar projectpartners hebben al meerdere jaren ervaring opgedaan met de materiaalcombinatie glas-PP, en verwachten dat near-virgin materiaalprestaties haalbaar zouden moeten zijn met een volledig gerecycled PP. Bovendien worden nauwelijks esthetische eisen gesteld aan dit hoogwaardige halffabrikaat, omdat het doorgaans zwart moet zijn en oneffenheden aan het oppervlak gebruikelijk zijn. Maar het is nog wel onduidelijk of knelpunten kunnen ontstaan in de praktijk met betrekking tot verwerkbaarheid en hechting tussen matrixmateriaal en vezel.
In dit project wordt uit gerecycled PP en PE thermoplastisch composiet met glasvezels gemaakt met medewerking van projectpartner Comptape. Ten aanzien van de hechting zal Addcomp bijdragen aan het onderzoek en de optimalisatie hiervan.
Saxion zet studenten in en verricht toegepast onderzoek. Onder andere zal Saxion ook de verwerkbaarheid van de composiet tape en de mechanische materiaalprestaties gaan benchmarken.