Project

SCHAT: Smart Care Homes and Assistive Technologies

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Het Nederlandse MKB heeft veel technieken beschikbaar die een oplossing kunnen bieden voor het zoekraken van spullen in een verpleeghuis. Het doel van dit project was om een oplossing te ontwikkelen voor het zoekraken, niet in kaart hebben en het onbekend zijn met het gebruik van hulpmiddelen in verpleeghuizen.
Er bestaat track & trace technologie om locatie en gebruik van zaken te monitoren. Hoewel deze technologie in opkomst is, wordt deze in verpleeghuizen nog niet grootschalig ingezet. Bedrijven hebben onvoldoende kennis over hoe deze technologie succesvol kan worden ingezet in verpleeghuizen waarbij de behoeften van zorgprofessionals en bewoners aan de basis van het ontwerp liggen.
In dit project is met 14 MKB-partners en 2 zorginstellingen samengewerkt aan het ontwerpen, het in kaart brengen van randvoorwaarden en evalueren van een demonstrator track & trace van hulpmiddelen met een testlocaties in een verpleeghuis.
Het project is gestart met het in kaart brengen van het probleem van hulpmiddelen en spullen die zoekraken in het verpleeghuis. Uit onderzoek is gebleken dat het probleem vele facetten kent, waarbij er emotionele, praktische en financiële consequenties kunnen ontstaan voor zowel bewoners als professionals en mantelzorgers. Spullen raken niet alleen daadwerkelijk kwijt, maar worden ook vaak op een andere plaats teruggezet, waardoor ze alsnog zoek raken. Vervolgens is door middel van diverse focusgroep- en ontwerpsessies de behoeften van de diverse stakeholders t.a.v. track & trace gedefinieerd. Vanuit deze perspectieven is een juridische en ethische verkenning gedaan naar de randvoorwaarden van een track en tracesysteem dat een oplossing moet gaan vormen voor de zoekproblematiek. Op basis hiervan zijn diverse scenario's verkend voor technologische oplossingen. Een tweetal scenario's is uitgewerkt en waarvan er één is uitgerold in de praktijk als een demonstrator samen met de bedrijfspartners. Deze demonstrator dient tevens als platform voor vervolgexperimenten.
In alle fases van het SCHAT-project deden zowel docenten als studenten uit verschillende opleidingen van Fontys mee.


Beschrijving

"Zoekt en gij zult vinden", luidt de bekende uitdrukking. Het Nederlandse MKB heeft veel technieken beschikbaar die voor een bekend probleem in Nederlandse verpleeghuizen een oplossing kan bieden: er raken in verpleeghuizen veel zaken zoek, van hulpmiddelen tot meubilair, wat leidt tot vele uren zoektijd voor zorgprofessionals en bewoners (met dementie) en hun naasten, en wat een negatieve invloed heeft op kwaliteit van zorg en onderhoud. Het doel van dit projectvoorstel is om een oplossing te ontwikkelen voor het zoekraken, niet in kaart hebben en het onbekend zijn met het gebruik, van hulpmiddelen in verpleeghuizen. Er bestaat zogenaamde track & trace technologie om locatie en gebruik van zaken te monitoren. Hoewel deze technologie op terreinen bouw, logistiek en ziekenhuiszorg in opkomst is, wordt deze in verpleeghuizen nog niet grootschalig ingezet. Er is bij bedrijven onvoldoende kennis over hoe deze technologie succesvol kan worden ingezet in verpleeghuizen waarbij de behoeften van zorgprofessionals en bewoners aan de basis van het ontwerp liggen. De maatschappelijke relevantie iets aan de problematiek te doen is niet alleen ingegeven door een behoefte de kwaliteit van zorg te ondersteunen, maar ook om geld te besparen door zoektijd te verminderen, en om beheer- en onderhoud van hulpmiddelen beter te kunnen stroomlijnen (logistiek en financieel) doordat bedrijven en verpleeghuizen een beter inzicht hebben in het gebruik.

In dit project wordt met MKB-partners met een achtergrond in elektrotechnische installaties, ICT, bouw en inrichting en hulpmiddelen samengewerkt aan het ontwerpen en evalueren van een ?demonstrator?: een start van een field lab track & trace van hulpmiddelen voor zorginstellingen met twee testlocaties in verpleeghuizen. Dit doen deze partijen samen met twee verpleeghuisorganisaties en hun professionals teneinde een systeem te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van de werkvloer en derhalve de grootste meerwaarde heeft voor de stakeholders. Hierbij zullen verschillende werkvormen worden gebruikt waarbij de nadruk ligt op de inbreng van alle betrokkenen. Door middel van focusgroep- en ontwerpsessies zullen stakeholders de behoeften op het gebied van track & trace van roerende goederen kunnen definiëren en omzetten in een concreet ontwerp. Het eindresultaat van het project zal naast concrete kennis vooral bestaan uit een tweetal demonstrators die met aanpassing ook in andere zorgsettings ingezet kunnen worden om kwaliteit van zorg en werkprocessen te ondersteunen. Deze demonstrators zullen tevens dienen als platform voor vervolgexperimenten.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF