Project

Selectieve elektrochemische oxidatie van cellulose/rest cellulose

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Beschrijving

De chemische industrie in Nederland heeft in toenemende mate last van internationale concurrentie. Om haar voorloperrol te kunnen behouden en tevens de transitie naar duurzaamheid te bewerkstelligen is een omslag nodig en moet de afhankelijkheid van de petrochemie worden verminderd. Een goede kans om de CO2-belasting van chemische processen te verminderen en nieuwe kansen te benutten is om meer te kijken naar toepassingen en implementatie van elektrochemische synthese, ook voor modificaties van biomassastromen.
In dit project wordt door het consortium Hanzehogeschool/Rijksuniversiteit Groningen/KNN cellulose onderzocht of het oxidatiesysteem TEMPO/NaOCl/NaBr, een systeem dat veel gebruikt wordt om selectief primaire alcoholen van bijvoorbeeld polysachariden om te zetten naar de overeenkomstige carboxylaten, kan worden omgezet naar een elektrochemisch proces voor de oxidatie van cellulose en restcellulose . Hierbij wordt de enorme zoutlast van de oxidatie (NaCl uit NaOCl) voorkomen en tevens de isolatie van de eindverbinding een stuk eenvoudiger (er is geen scheiding van product en zouten meer nodig), en daarmee significant duurzamer. Na de reactie wordt de TEMPO-katalysator middels een azeotropische destillatie uit water teruggewonnen en hiermee is het proces vrijwel volledig circulair en worden er vrijwel geen afval/reststromen gevormd.
In samenwerking met het KNN Cellulose wordt getracht om cellulose alsmede ruwe cellulose uit o.a. de afvalwaterzuivering om te zetten naar het overeenkomstige β-polyglucuronaat. Dit gemodificeerde polysacharide heeft potentie heeft als alginaatvervanger, gebruik in medische toepassingen (tissue engineering, cel therapie), cosmetica, nano-materialen, ontharder van water en tevens persepctief voor de synthese van fijnchemicaliën zoals D-glucuronic acid, D-glucaric acid, adipinezuur en FDCA.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF