Het RAAK KIEM Smart Industry had tot doel een beeld te
verkrijgen van de issues welke spelen bij het autonoom
produceren van composiet onderdelen in massa productie
van automotive onderdelen.
Een eerste opzet middels een Digital Twin (simulatie
omgeving) en een beschrijving van het proces met iedere
gevolgstap en de wijze hoe deze gedigitaliseerd,
gemonitord en wederom aangestuurd kan worden zijn wel
de belangrijkste resultaten. Ook de inzet van robotica,
sensoriek en IoT platformen zijn belangrijke zaken als het
gaat om autonome (24/7) productie.
Dit KIEM Smart Manufacturing project is een eerste onderzoek naar de eisen en wensen van een geautomatiseerde productiecel ten behoeve van de realisatie van structurele composiet onderdelen welke in grootserie c.q. massaproductie geproduceerd moeten worden.
Het is een onderzoek van circa 300 uur uitgevoerd door het lectoraat van de HAN Automotive tezamen met de Minor Smart Manufacturing en twee bedrijven uit de composietverwerking en één uit de industriële automatisering. Een samenwerking waarbij de combinatie van de twee disciplines moeten leiden tot een “Smart Cell”.
Het beschrijven van de diverse ‘Eisen & Wensen’ zal vorm krijgen door het opstellen van een zogenaamde “Functional Requirement Document”. De afsluiting van de Requirement Phase van het V- besturingsmodel.
Hierbij zal getracht worden alle aspecten op diverse raakvlakken (w.o. technisch/economisch/ onderhoud/wetgeving) vast te leggen. Dit, om daarmee een zo volledig mogelijk beeld te geven van het begrip “Automated Composites”.