Het project Speak your mind had als voornaamste doel het meer bespreekbaar maken van mentale gezondheid bij jongeren in de leeftijd 18 – 27 jaar in de gemeente Eindhoven. Via literatuuronderzoek, focusgroepen en interviews is inzicht verkregen in de factoren rondom het zoeken naar hulp bij mentale klachten door jongeren.
Uit de onderzoeken bleek al snel dat:
• het erover praten en delen met anderen een cruciale factor is in het voorkomen van ergere mentale problemen.
• een voorbeeldfiguur die actief zijn of haar ervaringen deelt, helpt in het herkennen en actief zoeken naar oplossingen voor jezelf.
• (het ontwikkelen van) veerkracht een cruciale factor is.
• een veilige omgeving van groot belang is in het delen van verhalen en ervaringen. Bijvoorbeeld een mentor, collega of sportcoach (naast andere jongeren). Deze moet daar echter wel actief naar vragen en tijd voor hebben.
De totale doelgroep is opgesplitst in vier afzonderlijke doelgroepen, elk met een eigen interventie:
• Voor mbo studenten is een klas-interventie voor de mentor ontwikkeld, om vooral meer rust in te bouwen en meer tijd te nemen voor mentale issues.
• Voor hbo studenten is een Boostbox ontwikkeld: een doos met kaartjes en tips uit de positieve psychologie om veerkracht te stimuleren.
• Voor werkende jongeren zijn drie podcastafleveringen opgenomen (met een ervaringsdeskundige, vrijwilligers van organisatie @ease en een psycholoog) en dienen als gespreksstarter in gesprekken met werkende jongeren.
• Voor jongeren in het algemeen is geadviseerd een social mediacampagne te ontwikkelen (deze wordt nog verder vormgegeven).
Daarnaast zijn een film en vier podcastafleveringen ontwikkeld om mentale gezondheid bij beleidsmakers in verschillende contexten onder de aandacht te brengen (onderwijs/bedrijfsleven). De film en de podcastserie worden vanaf september 2024 gebruikt bij fondsenwerving om een sociale mediacampagne vorm te geven. Op de reeds gepubliceerde podcast afleveringen zijn al enthousiaste en positieve reacties gekomen.
In een veranderende maatschappij, waarbij gemeentes meer inzetten op participatie, eigen regie en eigen kracht van burgers is het vooral voor jongeren een uitdaging om mentaal gezond te zijn en te blijven. Tijdige hulp in deze leeftijdsgroep is erg belangrijk om een vastgelopen ontwikkeling met alle gevolgen van dien te voorkomen. Het doel van ons project is om bij jongeren tussen 18 en 27 jaar het taboe over mentale klachten te doorbreken, deze klachten te normaliseren en mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Hiermee beogen we de drempel om hulp te vragen te verlagen. Door een combinatie van literatuuronderzoek en het afnemen van semigestructureerde interviews willen wij inzicht krijgen in beïnvloedende factoren rondom het zoeken naar hulp bij mentale klachten door jongeren. De beoogde eindproducten zijn een korte film en podcast. Deze eindproducten hebben naast een normaliserende functie, ook een functie als “conversation starter” en stimuleren daarmee een eerste stap te zetten naar het zoeken van hulp in de eigen omgeving of zo nodig naar reeds bestaande initiatieven op het gebied van mentale gezondheidszorg en mentaal welzijn. Door te luisteren naar input van jongeren zelf en door hen in te zetten als ambassadeur en positief rolmodel in de film en podcast, wordt er optimaal afgestemd op de doelgroep. We zetten bewust niet in op het ontwikkelen van een nieuwe interventie. We denken juist dat door het versterken van de coping strategie om openlijk over mentale klachten te durven praten en daarmee sociale steun te zoeken, preventief aan mentaal welzijn gewerkt kan worden.
Er zijn geen producten gekoppeld
Afgerond
Niet bekend