Industriële batterijen spelen een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie vooral voor de recycling van waardevolle materialen zoals lithium, kobalt en nikkel. De EU heeft de Batterijverordening ingevoerd die vereist dat industriële batterijen (>2 kWh) vanaf 2027 voorzien zijn van een digitaal productpaspoort (DPP). Het batterijpaspoort moet informatie bevatten over de samenstelling, productie, herkomst en milieueffecten van de batterij, wat bijdraagt aan transparantie, duurzaamheid en circulariteit.
Doel van het STAMP-project (STandaardisering en Automatisering van Moderne Productpaspoorten) is te onderzoeken hoe een DPP Data Space kan worden gerealiseerd. STAMP richt zich op de ontwikkeling en implementatie van een schaalbaar DPP-prototype voor industriële batterijen en de integratie ervan in de batterijwaardeketen.
Er zijn digitale bouwstenen en methoden voor een DPP Data Space, maar deze zijn nog niet met elkaar in samenhang gebracht voor batterijwaardeketens. STAMP onderzoekt hoe interoperabiliteit, datastandaarden en veiligheid kunnen worden geïntegreerd binnen de DPP Data Space voor industriële batterijen. De centrale onderzoeksvraag van het project luidt: "Op welke wijze kunnen DPP-gegevens van industriële batterijen voor de gehele waardeketen worden verzameld, opgeslagen, beheerd en op een volledig betrouwbare en veilige wijze toegankelijk worden gemaakt voor alle relevante stakeholders, zodat wordt bijgedragen aan de transitie naar een circulaire economie?"
Om deze vraag te beantwoorden, wordt onderzoek gedaan naar de DPP digitale infrastructuur, gegevensbeheer, technologische oplossingen, implementatie, opschalingsmogelijkheden en wordt gebruik gemaakt van zowel kwalitatief als kwantitatief praktijkgericht onderzoek. Door gebruik te maken van open standaarden en samen te werken met industriële partners, wordt een duurzame, schaalbare en economisch haalbare oplossing ontwikkeld voor de implementatie van DPPs.
Het consortium bestaat uit een breed netwerk van kennisinstellingen (HAN, Fontys en Saxion), technologiebedrijven en industriële partners. Het beoogd eindresultaat is een DPP voor industriële batterijen gebaseerd op een gestandaardiseerd datamodel en data-architectuur die laagdrempelig opschaalbaar zijn binnen verschillende (deel)sectoren en industrieën.
Er zijn geen producten gekoppeld
In voorbereiding
Niet bekend
DPP.DPP.01.005