project

Support-tool voor podotherapeutische diagnostiek van voetproblemen bij mensen met reumatoïde artritis.


Doel

Ongeveer 90% van de mensen met reumatoïde artritis (RA) krijgt te maken met voetproblemen als gevolg van ontstekingen in voetgewrichten en omringend weefsel. Als deze ontstekingsactiviteit niet tijdig wordt behandeld kan dit gewrichtsschade en afwijkingen in de stand- en functie van de voeten tot gevolg hebben. Voetproblemen bij RA leiden tot pijn maar ook tot beperkingen in fysiek functioneren en een verminderde kwaliteit van leven.

In de diagnostiek en behandeling van RA-gerelateerde voetproblemen kunnen verschillende disciplines, waaronder de podotherapeut, een belangrijke rol spelen. Het methodisch podotherapeutisch handelen bij RA-gerelateerde voetproblemen is beschreven in een klinisch protocol. Echter, podotherapeuten in Nederland passen de diagnostiek volgens het klinisch protocol in beperkte mate toe omdat het in de huidige vorm niet goed toepasbaar blijkt in de praktijk. Daarnaast ervaren zij problemen bij het detecteren van ontstekingsactiviteit in de voeten van mensen met RA. Aangezien deze knelpunten in de podotherapeutische diagnostiek kunnen leiden tot ondergebruik van noodzakelijke voetzorg is in het huidige KIEM-project een support-tool ontwikkeld.

De ontwikkelde support-tool is geïntegreerd in het Elektronisch Patienten Dossier (EPD) en geeft praktische ondersteuning aan podotherapeuten bij de diagnostiek van RA-gerelateerde voetproblemen. In de support-tool zijn (a) een vragenlijst ter detectie van ontstekingsactiviteit en (b) klinische beslisregels ter ondersteuning van het podotherapeutisch handelen opgenomen. De vragenlijst die is geïntegreerd in de beslistool is de Nederlandstalige RADAI-F5, welke binnen dit project vanuit het Engels is vertaald en vervolgens is gevalideerd in de Nederlandse context. De klinische beslisregels zijn ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek en de mening van experts.

De ontwikkelde support-tool zal in reeds geïnitieerd vervolgonderzoek worden getest in de dagelijkse podotherapiepraktijk om belemmerende en bevorderen factoren voor gebruik in kaart te brengen. Vervolgstappen zijn optimalisatie van de support-tool, opschaling en implementatie, om daarmee tijdige en adequate diagnostiek van RA-gerelateerde voetproblemen in de dagelijkse podotherapiepraktijk te ondersteunen.


3 VERLOOP VAN HET PROJECT
Zijn de beoogde doelstellingen van het project behaald?
Het globale doel was het ontwikkelen van een praktisch toepasbare support-tool ontwikkelen ter ondersteuning van de podotherapeutische diagnostiek van RA-gerelateerde voetklachten. Dit hebben we gedaan aan de hand van de volgende vier resultaatgebieden; 1) klinische beslisregels, 2) Nederlandstalige RADAI-F5, 3) Support-tool, en 4) Kennisclip. Per resultaatgebied wordt hieronder kort ingegaan op de projectresultaten.

1. Klinische beslisregels
Een set klinische beslisregels is ontworpen op basis van het bestaande klinisch protocol. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen een compacte set beslisregels voor dagelijkse praktijkvoering en een uitgebreidere set beslisregels waarin klinimetrie is geïntegreerd t.b.v. zorgevaluatie. Beide sets zijn tot stand gekomen in co-creatie tussen 4 podotherapeuten en 4 onderzoekers.

2. Nederlandstalige RADAI-F5
Voor aanvang van het project is een niet-WMO verklaring verkregen voor dit resultaatgebied. De oorspronkelijke Engelstalige RADAI-F5 is vertaald op basis van de daarvoor geldende richtlijnen. Vervolgens is de validiteit van de Nederlandstalige versie onderzocht en bevestigd.

3. Support-tool
De klinische beslisregels en de Nederlandse RADAI-F5 zijn als samenhangend geheel geïntegreerd in het, door veel podotherapeuten gebruikte, EPD-systeem James Software.
Deze support tool is gepresenteerd aan docenten en studenten van de opleiding podotherapie (Saxion en Fontys).

4. Kennisclip
Aangezien gaandeweg het project de mogelijkheid ontstond om samen met consortiumpartners en studenten een compacte procesevaluatie op te zetten naar de toepasbaarheid van de ontwikkelde support-tool, hebben we besloten dit uit te voeren alvorens een kennisclip zal worden ontwikkeld. Deze procesevaluatie wordt in het voorjaar van 2025 uitgevoerd. Op basis van deze resultaten gaan we de support-tool optimaliseren, waarna we samen met de opleidingen een kennisclip zullen opnemen ter ondersteuning van podotherapie (i.o.) bij het toepassen van de geoptimaliseerde support-tool.

Samenvattend; de beoogde doelen van resultaatgebied 1-3 zijn behaald, van resultaatgebied 4 niet. Echter, door het anders inrichten van resultaatgebied 4 (opzetten procesevaluatie i.p.v. ontwikkelen kennisclip) hebben we direct aansluitend vervolgonderzoek kunnen realiseren wat de uiteindelijke kwaliteit van de support-tool zal verhogen. Na de procesevaluatie zal de beoogde kennisclip, op basis van de geoptimaliseerde support-tool, alsnog worden ontwikkeld om daarmee doorwerking en implementatie te ondersteunen.


Beschrijving

Ongeveer 90% van de mensen met reumatoïde artritis (RA) krijgt te maken met voetproblemen als gevolg van ontstekingen in voetgewrichten en omringend weefsel. Als deze ontstekingsactiviteit niet tijdig wordt behandeld kan dit gewrichtsschade en afwijkingen in de stand- en functie van de voeten tot gevolg hebben. Voetproblemen bij RA leiden tot pijn maar ook tot beperkingen in fysiek functioneren en een verminderde kwaliteit van leven.

In de diagnostiek en behandeling van RA-gerelateerde voetproblemen kunnen verschillende disciplines, waaronder de podotherapeut, een belangrijke rol spelen. De primaire behandeling bestaat uit medicamenteuze behandeling van ontstekingsactiviteit. Daarnaast kunnen verschillende conservatieve behandelingen worden toegepast, zoals op maat gemaakte zolen of schoenen. Het methodisch podotherapeutisch handelen bij RA-gerelateerde voetklachten is onlangs uitgewerkt in een klinisch protocol. In dit protocol wordt het belang van tijdige en goede podotherapeutische diagnostiek benadrukt. Door het tijdig detecteren van voetproblemen, en met name ontstekingsactiviteit, kan een gerichte behandelstrategie worden toegepast waardoor meer ernstige en blijvende voetproblemen voorkomen kunnen worden.

Podotherapeuten in Nederland passen de diagnostiek volgens het klinisch protocol in beperkte mate toe omdat het in de huidige vorm niet goed toepasbaar blijkt in de praktijk. Daarnaast ervaren zij problemen bij het detecteren van ontstekingsactiviteit in de voeten van mensen met RA. Deze knelpunten in de podotherapeutische diagnostiek kunnen leiden tot ondergebruik van noodzakelijke voetzorg door mensen met RA.

Binnen dit KIEM-project gaan wij een praktisch toepasbare support-tool ontwikkelen ter ondersteuning van de podotherapeutische diagnostiek van RA-gerelateerde voetklachten. Deze tool biedt sturing aan de diagnostiek en wordt geïntegreerd in elektronische patiënten dossiers waardoor het laagdrempelig en praktisch toepasbaar is in de podotherapiepraktijk. Hierdoor leveren we een bijdrage aan het tijdig detecteren van specifieke voetproblemen waarna een gerichte behandeling kan worden gestart ter preventie van ernstige en blijvende voetproblemen.


Producten

Er zijn geen producten gekoppeld


Thema's



Projectstatus

Afgerond

Startdatum

Einddatum

Regio

Niet bekend