Project

The Right (Wo)Man for the job?!

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

De re-integratiewereld is de laatste jaren opgeschud door ingrijpende veranderingen (o.a. door de invoering van de Participatiewet). Nu de gevolgen van deze veranderingen steeds duidelijker worden, geven re-integratieprofessionals aan dat de geijkte werkwijzen van kandidaten koppelen aan door de werkgever opgestelde functie-eisen in de huidige werkklimaat niet meer toereikend zijn om mensen met een arbeidsbeperking te plaatsen bij reguliere werkgevers. Het project The Right (Wo)Man for the Job?! richtte zich op het ontwikkelen van aanknopingspunten voor en met re-integratieprofessionals om hen te ondersteunen bij het bewerkstelligen van een duurzame plaatsing van mensen met een arbeidsbeperking bij een reguliere werkgever. Naast de opgestelde functie-eisen bleken de zogenoemde ‘zachte’ factoren investeringsbereidheid, steun door direct leidinggevende, sociale steun door collega’s, volwaardig werknemerschap, en veilige sfeer een bepalende rol te spelen bij het succes van een plaatsing. Door deze zachte factoren in kaart te brengen aan de hand van de in dit project geïdentificeerde observeerbare aspecten kunnen kandidaat en werkgever met elkaar worden ‘gematcht’. Op basis van deze match kunnen geïnformeerde beslissingen worden genomen om een bepaalde kandidaat wel of juist niet te plaatsen bij een bepaalde werkgever. De in dit project ontwikkelde toolkit en bijbehorende workshop voor re-integratieprofessionals zullen zorgen voor duurzamere plaatsingen, waardoor uitval en bijkomende kosten zullen worden verminderd.


Beschrijving

De re-integratie heeft de laatste jaren een aantal ingrijpende veranderingen (o.a. de invoering van de Particpatiewet) onder-gaan. Nu de gevolgen van deze veranderingen steeds duidelijker worden, geven re-integratieprofessionals aan dat de geijkte werkwijze van cliënten matchen aan functie-eisen niet meer toereikend is in het huidige werkklimaat. Recente inzichten in de wetenschappelijke literatuur bieden aanknopingspunten, maar momenteel ontbreekt het bij re-integratieprofessionals aan dergelijke kennis en een werkwijze/methodiek om deze kennis op een efficiënte wijze in te passen in het werkproces. Meer kennis en inzicht in belangrijke kenmerken van een duurzame plaatsing en instrumenten om deze in kaart te brengen (een –digitale– toolkit) zijn wenselijk.

Doelstelling van dit project is het ontwikkelen van handvatten voor en met re-integratieprofessionals om het te ondersteunen bij het bewerkstelligen van een duurzame plaatsing van men-sen met een arbeidsbeperking bij een reguliere werkgever. Om deze doelstelling te bereiken zal gebruik worden gemaakt van een multidisciplinair consortium waarbij publieke partijen intensief worden betrokken bij de uitvoering van de werkpakketten en zal worden gewerkt vanuit een recent en innovatief theoretisch raamwerk, namelijk de person-environment fit theorie. Door een co-creatie proces in samenwerking met experts, re-integratieprofessionals en werkgevers zal een (digitale) toolkit worden ontwikkeld die re-integratieprofessionals zal ondersteunen met het in kaart brengen van de (zachte) factoren om het plaatsen van een persoon met een arbeidsbeperking te verduurzamen.

De beoogde output van dit project zal zijn:
• Inzicht in bepalende kenmerken van een duurzame plaatsing, onderverdeeld in persoons-, werkomgeving-, en
functiekenmerken
• Inzicht in de inpasbaarheid en hanteerbaarheid van een te ontwikkelen (digitale) toolkit
• Een digitale toolkit voor re-integratieprofessionals



© 2024 SURF