Er is een toenemende vraag naar biologisch geproduceerde en afbreekbare smeermiddelen als alternatief voor op petroleum gebaseerde smeermiddelen. Het gebruik van op petroleum gebaseerde smeermiddelen heeft veel nadelen; er is een eindige voorraad van beschikbaar, ze dragen bij aan de emissie van broeikasgassen, zijn niet biologisch afbreekbaar en er zijn daarnaast zorgen over de ecotoxiciteit. Huidige Europese en Amerikaanse wetgeving schrijft voor dat, afhankelijk van het applicatiegebied, producten biologisch afbreekbaar, niet ecotoxisch mogen zijn en niet mogen accumuleren in het milieu.
Plantaardige olie kan dienen als vervanger van op petroleum gebaseerde smeermiddelen, maar heeft als nadeel dat dit ten koste gaat van landbouwareaal en er dus competitie kan zijn met voedselproductie. Daarnaast beschikt de olie niet altijd over de juiste eigenschappen waardoor de gewenste levensduur niet bereikt wordt.
Microbiële olie geproduceerd op koolstof afkomstig van hernieuwbare biomassa (rest-)stromen door Schwanniomyces occidentalis zou mogelijk als smeermiddel toegepast kunnen worden. Er is echter nog weinig bekend over de producteigenschappen en toepasbaarheid van deze microbiële olie in zijn huidige vorm als smeermiddel. In samenwerking met Van Meeuwen Lubrication wordt binnen dit project onderzocht wat de smerende eigenschappen van de microbiële olie zijn. Op basis van deze eigenschappen worden vervolgstappen geformuleerd om de microbiële olie aan te passen om tot een alternatief bio-smeermiddel te komen. Tevens zal gekeken worden naar het recycling van de olie na einde levensduur om te komen tot een circulair proces.
Er zijn geen producten gekoppeld
Afgerond
Niet bekend
GOCH.KIEM.KGC01.030