Veel kunststof verwerkende bedrijven zien in hun productrange goede ontwikkelingsmogelijkheden voor toepassing van continu-vezelversterkte thermoplastische composieten, die totnogtoe vooral in de aerospace- en automotive-industrie een groeiende toepassing vinden. Het lectoraat Lichtgewicht Construeren van Saxion Hogeschool, krijgt hierover in toenemende mate vragen.
In het eerste deel van het project 3DComp – 3D printtechnologie voor continu-vezelversterking in kunststof producten is kennis en technologie ontwikkeld om continu vezelversterkte kunststoffen op een laagdrempelige manier toe te kunnen passen, in directe samenwerking met kenniscentra en projectpartners.
Dit is vervolgens toegepast op concrete producten van de deelnemende bedrijven in het tweede projectdeel (integratie in spuitgietproducten, rotatiegietproducten en PA-gietproducten, verstijven van orthesen en prothesen, verstijven van kunststof steigerplanken). De producten zijn representatief voor andere toepassingen in vergelijkbare sectoren, vanwege de diversiteit in productietechnieken en typische productiegroottes, waarmee een toekomstige potentiele impact van de uitkomst van dit project wordt vergroot. Op vele onderdelen in het project zijn interessante resultaten behaald, die aansporen tot nader vervolgonderzoek. Hieraan wordt in een publicatie richting gegeven door middel van aanbevelingen voor derden. Voor details van de deelprojecten wordt verwezen naar de projectverslagen.
Na afloop van het project is ten behoeve van disseminatie al het boekje ‘Toepassen van Thermoplastische Composieten’ ontwikkeld, waarin interessante resultaten van het 3DComp project staan samengevat. Het project heeft de basis gelegd voor onder meer:
• Doorontwikkeling van toegepast onderzoek naar automatisering van composieten in samenwerking van het lectoraat Mechatronica. Hiervoor is onlangs RAAK MKB subsidie toegekend (TPC-Future)
• Het leggen van dwarsverbanden met recycling projecten, door continu-vezel technologie toe te passen op gerecyclede plastics (o.a. RAAK VANG projecten RR-Top en Structural Recycling)
• Het uitbreiden van het lectoraatslab in een ThermoPlastische composieten ApplicatieCentrum (TPAC), waarin tevens een nieuw verticaal spuitgietcentrum zal worden geïnstalleerd om spuitgieten met inserts te kunnen doorontwikkelen per 1 september 2017.