Project

Top-up RAAK Olieloze Zeeen 2012-20-6M

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

In het RAAK project Olieloze Zeeën zijn bruikbare resultaten opgeleverd o.a. in de vorm van het “Oil Spill Response Manual” en de eigen Wiki omgeving, iets waar het betrokken MKB erg blij mee is.
Nu de technische aspecten van oliebestrijding goed in beeld zijn gebracht, kwam vanuit de branche (het MKB) naar voren dat het erg lastig is om een goed overzicht te krijgen van welke (internationale) organisaties zich bezig houden met oliebestrijding, en wat hun rol is.
Wat kunnen de verschillende organisaties betekenen voor BV Nederland? Wie doet de wet en regelgeving? Wie geeft serviceverlening (oliebestrijding, berging, etc.)? Welke buitenlandse organisaties kunnen belangstelling hebben voor oliebestrijdingsproducten uit Nederland? Bij wie moet men zijn voor de wet en regelgeving bij nieuwe ontwikkelingen etc.?
In dit Top-up onderzoek is het netwerk van organisaties dat zich bezighoudt met oliebestrijding inzichtelijk gemaakt door middel van interviews. De resultaten zijn beschikbaar gemaakt in de bestaande Wiki omgeving. Met behulp van deze informatie is het voor iedereen mogelijk om per organisatie een beeld te krijgen van welke dienstverleningen in de oliebestrijding van toepassing zijn.
Deze kennis is zowel van belang voor het maritieme onderwijs, het MKB, de onderzoeksorganisaties en voor de overheden in Nederland.


Beschrijving

Het RAAK project Olieloze Zeeën heeft een heleboel technische informatie opgeleverd over bestrjjdingstechnieken en het gedrag van olie op het wateroppervlak. De verzamelde informatie en de resultaten van de diverse onderzoeken uit dit Raak project zijn opgenomen in een “Oil Spill Response Manual” en via internet (www.spillresponse.nl) openbaar gemaakt. Met deze informatie is het MKB, de overheid en de NGO’s zeer tevreden.
Wat helaas nog ontbreekt is een overzicht van alle partijen die op een of andere manier met olievervuiling te maken hebben. Nationaal, regionaal en internationaal houden vele overheden, industrieën en onderzoekspartijen zich hiermee bezig. Het ontbreekt echter aan een goed overzicht van deze partijen; wat is hun rol, bij wie kan ik terecht voor onderzoek, wie doet de wet en regelgeving, wie handhaaft etc. Behalve partijen die zich bezig houden met de preventie (o.a. wet- en regelgeving en handhaving) zijn er ook vele partijen die zich bezig houden met de preparatie (trainingen, maken rampenplannen etc.) en de bestrijding. De bedoeling van dit project is om hier duidelijkheid in te verschaffen wie zich waarmee bezig houdt en wat hun rol en verantwoordelijkheden zijn. En verder hoe de lijnen lopen nationaal, regionaal en internationaal.
Deze informatie is voor vele partijen belangrijk. Veel staat wel op internet maar het is niet overzichtelijk waar je deze informatie kunt vinden.
Vele tientallen partijen spelen een rol in preventie, preparatie , bestrijding en evaluatie van olievervuiling. Na dit onderzoek kunnen de partijen makkelijker met elkaar in contact komen en is er meer duidelijkheid over de verschillende rollen van alle betrokken partijen, dit kan onder andere voordelen opleveren bij een eventuele volgende olievervuiling. Verder zijn de resultaten van dit onderzoek belangrijk voor een breed publiek, zowel het MKB, de overheid, onderzoekspartijen maar ook voor het onderwijs. Maritieme en Petrochemie & Offshore studenten zullen hier mee te maken krijgen in hun vakgebied.



© 2024 SURF