Met een dringend tekort aan zowel materialen, componenten en technische personeel is de roep om ‘smart manufacturing’ luider dan ooit. ‘Smart’ staat in deze context voor: het proces flexibeler en efficiënter maken door meer op real-time data te kunnen sturen. Maar ook voor foutloos produceren van steeds kleiner wordende series. Hiervoor moeten productie- en planningsrisico’s veel beter in kaart gebracht worden. Digitalisering van het productieproces kan hierbij ondersteunen, maar bedrijven lopen regelmatig tegen integratieproblemen aan waarvoor gezocht wordt naar bedrijfs- en vendor-specifieke oplossingen en interfaces. In welke mate hier generieke lessen en kennis uitgehaald kunnen worden is vooralsnog niet duidelijk.
De onderzoeksvraag van dit project is dan ook: Op welke manier kunnen methoden voor ‘tagging’, produceerbaarheidschecks en visualisatie van productiedata ontwikkeld, beschreven, gedeeld en toegepast worden binnen een grotere groep bedrijven?
De checks en visualisaties zijn een opstap naar zero-defect productie. ‘Tagging’ wordt niet per se gezien als de beste of enige oplossing, maar als een laagdrempelige en decentrale vorm van integratie, die goed als opstap gebruikt kan worden naar digitaal delen van informatie in het productieproces of -keten. Een ander streven is het presenteren van informatie aan een operator, zodanig dat dit tot procesverbetering kan leiden. Het zijn interessante cases om kennis over digitalisatie te delen tussen bedrijven.
Om dit te realiseren wordt er een aantal casestudies uitgevoerd bij mkb-bedrijven in de maakindustrie, waarbij een specifieke oplossing voor product-tagging & machine-dashboards gegeneraliseerd wordt naar een template met implementatiehandleiding. Vervolgens zullen onderzoekers van een andere hogeschool deze template bij een ander bedrijf implementeren. Op basis van de ‘lessons-learned’ kan de verkregen kennis publiek beschikbaar gemaakt worden in de vorm van een toolkit. Dit biedt een ontwikkelaar in een mkb-bedrijf houvast voor stapsgewijze verbetering van zijn productie- en informatieprocessen.