project

Utrecht Challenge Alliantie


Doel

De Utrecht Challenge Alliantie is afgelopen jaren een begrip geworden, in Utrecht en daarbuiten. Afgelopen jaren zijn vele studenten, docenten, onderzoekers en organisaties betrokken geweest bij een van de challenges die werden georganiseerd om Utrecht te helpen duurzamer en gezonder te worden.
De effecten van de pandemie hebben de ontwikkeling echter wel geremd; organisatie van en deelname aan challenges kende veel beperkingen, maar ook netwerkvorming en professionalisering rond challenges en challenge based leren werden hierdoor lastiger en maakten dat er - zeker in 2020 - minder mogelijk was dan gehoopt.
De pandemie heeft echter ook de meerwaarde van de Utrechtse aanpak duidelijk gemaakt; de noodzaak om samen te werken over disciplines en instellingen heen, om gezamenlijk aan opgaven te werken.
En er is rond deze opgaven vooruitgang geboekt: binnen drie challenges zijn organisaties en onderwijs – onder meer met in totaal 231 studenten - gezamenlijk aan de slag gegaan met stedelijke opgaven waaronder mentaal welzijn onder jongeren in covid-tijden, hergebruik en duurzame mobiliteit.
Dit heeft de regionale netwerken versterkt tussen onderwijs, organisaties, stad en regio, op thema’s als preventie (samen met Health Hub Utrecht), gezonde leefomgeving (met onder meer Provincie Utrecht) en duurzaam gedrag (met verschillende stakeholders, waaronder Goed Op Weg en SSH) om komende jaren op voort te kunnen bouwen.
Ook de interne netwerken zijn versterkt: er is een groeiende groep docenten betrokken bij de verschillende challenges, in trainingen zijn 41 docenten verder bekend geraakt met challenge based leren en er is een handboek ontwikkeld voor de organisatie van challenges. Dit netwerk van docenten helpt om maatschappelijke opgaven komende jaren beter in te bedden in het onderwijs van de instellingen. Daarnaast zijn er goede ontwikkelingen binnen Gemeente Utrecht om langzaamaan een sterkere regisseursrol te vervullen richting de partners rond maatschappelijke opgaven waar de challenges aan bijdragen.


Beschrijving

Missiegedreven opgaven, grote maatschappelijke vraagstukken: oplossingen voor complexe vraagstukken zitten vaak over de grenzen van vakgebieden, kennis, expertise en betrokkenen heen. Innovatieve en verrassende oplossingen komen juist dan tot stand als er gezamenlijk gewerkt wordt aan deze vraagstukken. Utrecht zet met deze City Deal Kennis Maken in op het bijeen brengen van verschillende partijen rondom deze maatschappelijke vraagstukken en brengt deze vraagstukken in, in het onderwijs dat challenge based is.

We zetten een triple helix consortium op rondom een maatschappelijk vraagstuk dat in Utrecht speelt en leggen het vraagstuk voor aan studenten uit diverse studierichtingen In groepen die geformeerd zijn uit de kennisinstellingen ROC MN, Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht gaan zij het vraagstuk uitwerken.

Deze intensieve manier van samenwerken met de praktijk rondom complexe vraagstukken vraagt om een hechtere manier van samenwerken in de stad Utrecht dan we tot nu toe gewend zijn. Deze impulsregeling draagt eraan bij om de samenwerking onderling te versterken en meer kennis te verkrijgen over hoe we op een vanzelfsprekende wijze kunnen samenwerken.


Producten

Er zijn geen producten gekoppeld



Projectstatus

Afgerond

Startdatum

Einddatum

Regio

Niet bekend