Project

verbeteren houdbaarheid verse producten

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

• Verse producten zoals aardbeien zijn na de oogst beperkt houdbaar. Door de inzet van diverse technieken kan rijping en bederf van deze producten geremd worden. Daarmee kan de houdbaarheid worden verlengd en verspilling worden voorkomen. Dat kunnen technieken tijdens de teelt zijn en na de oogst. Na de oogst gaat het om condities als temperatuur, luchtvochtigheid, zuurstofconcentratie en kooldioxideconcentratie. Om die condities goed in te kunnen stellen is het nodig de metabole activiteit van een batch te kennen. In de huidige afzetketens van verse producten is er echter onvoldoende tijd om die activiteit vast te stellen, waardoor er meestal een veilige maar suboptimale conditie wordt ingesteld. Dit beperkt de houdbaarheid en kan leiden tot onnodige voedselverliezen. In dit project werden twee aspecten onderzocht: de mogelijkheden van een snelle methode om metabole activiteit vast te stellen en daarmee adviezen voor bewaarcondities te kunnen geven. Daarnaast werd gekeken naar het effect van verschillende teeltcondities op het verloop van de kwaliteit van twee rassen aardbeien en de houdbaarheid na de oogst. Bewaarcondities waren 0,5oC, 2oC en 5oC. Aardbeien waren afkomstig vanuit kas-, stellingen- en vollegrondsteelt. Kwaliteitsmetingen waren kleur, brix, hardheid en schimmelgroei. Het theoretische vooronderzoek suggereerde dat het ras Limalexia een langere houdbaarheid kent dan Elsanta. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek echter dat Elsanta een langere houdbaarheid en een hogere vruchtkwaliteit kent dan Limalexia. Dit KIEM project was mede bedoeld ter voorbereiding van een eigen proefopstelling op de campus Venlo voor het doen van postharvest onderzoek.


Beschrijving

Verse producten als aardbeien en blauwe bessen zijn na de oogst beperkt houdbaar. Door de inzet van diverse technieken kan rijping en bederf van deze levende plantonderdelen geremd worden. Daarmee kan de houdbaarheid worden verlengd en verspilling worden voorkomen. Dat kunnen technieken tijdens de teelt zijn en na de oogst. Na de oogst gaat het om condities als temperatuur, luchtvochtigheid, zuurstofconcentratie en kooldioxideconcentratie. Om die condities goed in te kunnen stellen is het nodig de metabole activiteit van een batch te kennen. In de huidige afzetketens van verse producten is er echter onvoldoende tijd om die activiteit vast te stellen, waardoor er meestal een veilige maar suboptimale conditie wordt ingesteld. Dit beperkt de houdbaarheid en kan leiden tot onnodige voedselverliezen. In dit project wordt een snelle methode onderzocht waarmee de metabole activiteit zeer snel kan worden vastgesteld en adviezen voor in te stellen condities binnen uren kan worden gegeven. Daarbij wordt bovendien verkend wat de invloed van teeltcondities is op de houdbaarheid.



© 2024 SURF