Project

Versterken Kiembed Campus Woudhuis

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Dit project voorzag in een haalbaarheidsstudie ten aanzien van een structureel samenwerkingsverband tussen Campus Woudhuis en het groene onderwijs van Van Hall Larenstein.
De haalbaarheidsstudie wijst echter uit dat een structurele samenwerking, waarbij de partijen elkaar inhoudelijk en bedrijfsmatig versterken nu niet mogelijk is.
Campus Woudhuis is een living lab dat in 2018 formeel is geïnitieerd met als doel om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een driejarig werk-leertraject te bieden om toe te groeien naar volwaardig werk en een plek in de samenleving. Gezien de unieke ligging van de campus op Landgoed Woudhuizen is via projectbijdragen van de opleidingen bos & natuurbeheer en management van de leefomgeving verkend of er structurele samenwerking mogelijk en wenselijk is. Hoewel in o.a. zes projecten, waar 6 docenten en 16 studenten aan hebben bijgedragen, inhoudelijke interessante producten (o.a. NME-lessen die de campus actief kan inzetten) heeft opgeleverd, biedt het inclusiviteitsvraagstuk te weinig aanknopingspunten om structurele samenwerking te verantwoorden.
Studenten en docenten hebben veel opgestoken van de inclusie-vraagstukken en de pogingen van de campus om hierover een kenniscentrum te worden. De campus is bovendien sterk geïnteresseerd in de vraag hoe HVHL omgaat met mensen met een beperking in de studie en in het personeelsbestand, maar de samenwerking wordt niet structureel vormgegeven. Het thema “iedereen doet mee!” blijft een rol spelen bij leefbaarheidsvraagstukken en we blijven de campus op enige afstand volgen, en kijken per jaar en per onderwijsthema of een projectmatige bijdrage mogelijk en wenselijk is.


Beschrijving

Dit project voorziet in een haalbaarheidsstudie ten aanzien van een structureel samenwerkingsverband tussen het Campus Woudhuis en het groene onderwijs van Van Hall Larenstein.
Deze beoogde structurele samenwerking is gericht op de ontwikkeling van inclusief groen onderwijs en onderzoek en op de duurzame inclusieve ontwikkeling van Campus Woudhuis (Gemeente Apeldoorn) en het Landgoed Woudhuizen waar de campus is gehuisvest.
Campus Woudhuis is een living lab dat in 2018 formeel is geïnitieerd met als doel om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een driejarig werk-leertraject te bieden om toe te groeien naar volwaardig werk en een plek in de samenleving. In Nederland is de arbeidsmarkt namelijk zo ingericht dat veel mensen niet direct deelnemen aan het arbeidsproces.
Met de oprichting van de campus is ook een kennisagenda gepresenteerd om invulling te geven aan het living lab concept. Deze agenda kent twee hoofdthema’s, nl:
• Verbinding parallelle en reguliere arbeidsmarkt
• Transitie naar meer duurzame vormen van landgebruik, agro-ecologische landbouw en interactie met natuur.
Gezien de unieke locatie van de campus op het Landgoed Woudhuizen, maar ook de specifieke uitdagingen waar landgoederen voor aan de lat staan is de campus op zoek naar structurele samenwerking met het groene onderwijs om gezamenlijk vorm te geven aan de duurzame ontwikkeling van zowel campus als landgoed.
Het groene onderwijs kan op haar beurt met deze samenwerking verder richting geven aan praktijkgericht en actueel onderwijs. Reeds opgedane kennis en kunde in living labs wordt meegenomen en ingezet, maar het groene onderwijs wordt tegelijkertijd uitgedaagd nieuwe kennis en kunde ten aanzien van duurzaam én inclusief landgoedbeheer te ontwikkelen. Via participatief onderzoek door docenten en studenten in samenwerking met de partners binnen de campus worden de randvoorwaarden voor structurele samenwerking verkend en vormgegeven.


© 2024 SURF