Bedrijventerrein Werkspoorkwartier in Utrecht ombouwen tot een Creatief Circulair Maakgebied. Zo wordt het een aantrekkelijke locatie voor bedrijven om zich te vestigen.
Het voormalige bedrijventerrein 'Cartesiusweg II' moet dé broedplaats voor creatieve circulaire bedrijven in Utrecht worden. Bestaande bedrijven en start-ups die gericht zijn op de circulaire economie kunnen zich hier vestigen. Zo kunnen ze (samen)werken in een inspirerende omgeving.
DoelOnderzoeken hoe we het bedrijventerrein Werkspoorkwartier in Utrecht kunnen verbeteren, zodat het voor bedrijven aantrekkelijk wordt om zich hier te vestigen. Het zal een toonaangevende locatie en een 'Creatief Circulair Maakgebied' worden. Dit betekent dat het een werkterrein wordt dat ruimte biedt aan creatieve circulaire maakbedrijven. Ze kunnen hier samenwerken met elkaar, publieke organisaties en burgers op het gebied van duurzaamheid en hergebruik. Concreet betekent dit meer ruimte voor bedrijfslocaties en werkgelegenheidsgroei.
ResultatenHet onderzoek loopt, en heeft al diverse artikelen, producten en prijzen opgeleverd:
• Werkboek ‘Circulaire Ketens’ voor onderwijs en praktijk
• Afstudeerproject Circular Coworking Spaces
• Circulaire renovatieontwerpen voor gevel Vlampijpateliers
• De circulaire potentie van gebouwen
• Hoe meet je het effect van circulaire herontwikkeling?
• Werkspoorkwartier winnaar ABN AMRO Circular Economy Award 2018
01 januari 2017 - 31 december 2021
Het project wordt uitgevoerd door gebouweigenaren uit het gebied, gebouwontwikkelaars en mkb-bedrijven uit de bouw- en maaksector. Ze werken samen met studenten die onderzoek doen naar circulair ontwerp.
Concreet worden de volgende zaken, verspreid over het gebied, aangepakt:
Er komt een breed netwerk aan kennis en expertise samen om dit project op te zetten:
Naast de Hogeschool Utrecht dragen ook de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Universiteit Utrecht bij aan het project. Het Utrecht Sustainability Institute (USI) coördineert het project en de gemeente Utrecht, bouw- en sloopbedrijven en organisaties voor arbeidstoeleiding zijn als supporter met het project verbonden.
Samen met de organisaties uit het gebied, de betrokken kennis- en onderzoeksinstellingen en studenten doen we onderzoek. Dit levert nieuwe inzichten op, die we gebruiken in het onderwijs.