Project

Zorg voor het jonge kalf

Overzicht

Projectstatus
Afgerond
Start datum
Eind datum
Regio

Doel

Doel van dit project was om bij te dragen aan de preventie van ziekte bij jonge kalveren door analyse van een bestaande dataset waarin data van 92 Nederlandse melkveebedrijven was opgenomen. Door diepgaande analyse wilden we inzicht verkrijgen in de kalvergezondheid, zorg en infectiedruk rondom de kalveren en de relaties tussen deze drie. Uit analyse bleek dat ondanks dat de veehouders het drinkgerei van de kalveren schoonmaken, de kiemgetallen in het drinkgerei van kalveren hoog waren. Echter, er kon geen relatie tussen de kiemgetallen en de hygiëne of zorg rondom de kalveren aangetoond worden. Doordat de variatie in de data laag was - er waren bijvoorbeeld nauwelijks zieke kalveren - konden niet alle analyses uitgevoerd worden. Verdere analyse leverde weinig oorzakelijke verbanden op tussen kalvergezondheid, zorg en hygiëne rondom de kalveren. Ook de manier van dataverzameling – door verschillende onderzoekers en studenten – heeft mogelijk de kwaliteit van de data beïnvloed.
Daarnaast is er in dit project een inventarisatie gedaan naar de kennisbehoefte en behoefte aan tools bij melkveehouders en hun adviseurs met als doel behoefte in de praktijk voor vervolgonderzoek te formuleren. De veehouders hadden geen specifieke behoefte aan nieuwe kennis of tools. Zij leken het verbeteren van zorg rondom het kalf en ziektepreventie vooral te zien als een keuze; ofwel de motivatie om meer tijd en moeite te investeren. Deze motivatie hangt mogelijk af van hun perceptie van de mate van gezondheidsproblemen bij de kalveren. De adviseurs in de melkveepraktijk gaven aan behoefte te hebben aan snelle “on farm tools” om de infectiedruk te demonstreren, alsmede tools om het effect van infectiedruk op de gezondheid van het kalf in te schatten. Daarmee denken adviseurs de veehouders te motiveren om meer aandacht aan hygiëne en zorg te besteden. Mogelijk dat vervolgonderzoek zich kan richten op de motivatie van veehouders.


Beschrijving

Bij een duurzame, gezonde en welzijnsvriendelijke melkveehouderij horen kalveren in optimale omstandigheden geboren en opgevangen te worden en een goede start te hebben. Om ziekte bij jonge kalveren te voorkomen is inzicht nodig in de zorg rondom het jonge kalf, de infectiedruk rondom de kalveren en in de gezondheid van de kalveren. In dit project worden relaties tussen deze drie componenten inzichtelijk gemaakt door analyse van een bestaande grote dataset waarin data van 95 Nederlandse melkveebedrijven is opgenomen. Daarnaast wordt geïnventariseerd welke kennis ontbreekt bij veehouders en hun adviseurs in de melkveepraktijk om kennisleemtes te definiëren. Uiteindelijk wordt deze kennis gebruikt om een vervolg praktijkvraag te formuleren en voorstel voor een vervolgonderzoek te formuleren.



Reacties voor dit item zijn uitgeschakeld
© 2024 SURF