Het op het gemeentegrenzen liggend gebied ‘Zuilense Vecht’ willen gemeente Utrecht en Stichtse Vecht verbeteren door een open, groene verbinding te maken (het Lint) in samenhang met de omliggende buurten. In de gebiedsvisie staat dat de plannen voor het Lint zullen bijdragen aan de groeiende behoefte aan sporten, bewegen en recreëren, ook buiten verenigingsverband om. Een belangrijk onderdeel van het Lint is daarom het aan te leggen urban sports park (hardware). Echter, voor optimaal gebruik van Zuilense Vecht dat in 2024 wordt opgeleverd is er ook aandacht nodig voor de activiteitenprogrammering. De praktijkvraag die tijdens gesprekken met de gemeentelijke professionals naar voren kwam is: hoe kan de activiteitenprogrammering er op Zuilense Vecht uitzien?
Lessons learned
Uit interviews met relevante professionals zijn er drie thema’s gekomen die belangrijk zijn in het ontwikkelen van programmering op een urban sportpark: Het park moet toegankelijk en vindbaar zijn; tussen betrokken professionals moet er goede interdisciplinaire samenwerking tot stand komen, en; er moet een community ontstaan en een gevoel van eigenaarschap over het park.
Van korte termijn naar lange termijn
In de programmering van Zuilense Vecht is het noodzakelijk onderscheid te maken tussen stappen voor de korte en lange termijn. Door clinics en sportdagen te organiseren voor jongeren ontstaat er bekendheid over het park zelf en de activiteiten die daar mogelijk zijn.
Op de lange termijn is het belangrijk om community en vertrouwen op te bouwen door vaste gezichten in te zetten – een buurtsportcoach die er altijd op de dinsdag staat bijvoorbeeld. Er moet daarnaast een sfeer ontstaan waarin jongeren eigenaarschap gaan ervaren over Zuilense Vecht.
Om van korte termijn naar lange termijn te gaan is het belangrijk dat alle partijen elkaar (blijven) vinden. De coördinator speelt hierin een sleutelrol: dit is dé verbinder tussen professionals onderling, professionals en jongeren, en programmering en betrokkenen.
Urban Sports beoefenen in de openbare ruimte zoals skateboarden, vissen, 3x3basketbal en calisthenics wordt steeds populairder. De gemeenten Stichtse Vecht en Utrecht willen hier graag in voorzien. De op het gemeentegrenzen liggend gebied ‘Zuilense Vecht’ willen ze verbeteren door een open, groene verbinding te maken (het Lint) in samenhang met de omliggende buurten. In de gebiedsvisie staat dat de plannen voor het Lint zullen bijdragen aan de groeiende behoefte aan sporten, bewegen en recreëren, ook buiten verenigingsverband om. Een belangrijk onderdeel van het Lint is daarom het aan te leggen urban sports park (hardware). Echter, voor optimaal gebruik van Zuilense Vecht dat in 2022-2023 wordt opgeleverd, is er ook aandacht nodig voor de software-programmering. De praktijkvraag die tijdens gesprekken met de gemeentelijke professionals naar voren kwam is hoe de software-programmering er op Zuilense Vecht uit kan zien? Voor het oplossen van deze vraag worden kinderen en jongeren in de leeftijd van 8-14 jaar (met specifieke aandacht voor meiden) betrokken, net als gemeentelijke- en sportprofessionals, jongeren- en welzijnswerkers uit beide gemeenten en urban sports vertegenwoordigers. Het KIEM onderzoek zal uit twee fases bestaan. Fase 1 betreft het beknopt beantwoorden van een evaluatievraag waarin gereflecteerd wordt op de aanleg van twee reeds eerder aangelegde urban sportparken in Utrecht. De inzichten uit fase 1 dienen als startpunt voor fase 2. In deze laatste fase organiseren we samen met jeugdigen en professionals co-creatiesessies om de software-programmering verder vorm te geven. We leveren een adviesrapport op met uitgewerkte ideeën voor een breed gedragen software-programmering op Zuilense Vecht. De ‘lessons learned’ van de evaluatievraag en het ontwikkelproces van de totstandkoming van de programmering van Zuilense Vecht met participatie van zowel professionals als toekomstig (jonge) gebruikers, verwerken we in een blauwdruk t.b.v. van de verspreiding van de kennis naar andere regio’s via de urban sports vertegenwoordigers.