Publicatie bij de rede, uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt als lector Green Biotechnology aan Hogeschool Inholland te Amsterdam op 20 mei2015 door dr. C.M. Kreike
Inaugurele rede uitgesproken op 9 mei 2019 door Dr. J.E. (Judith) van de Mortel bij de benoeming tot lector “Gezonde plant op een vitale en duurzame bodem” aan HAS Hogeschool Venlo. De krant werd uitgegeven ter ere van de inaugurele rede. Dit deed ze op een bijzondere manier: alle genodigden gingen met een denkbeeldige tijdmachine vooruit naar het jaar 2030 waar ze Judith ontmoetten. Judith keek vervolgens terug naar het jaar 2019 en stelde dat ze hoopt dat de sector in de tussenliggende jaren bereikt heeft dat alle agrarische bodems in Nederland duurzaam beheerd worden door verschillende aanpakken te combineren. Om dit te illustreren schetste ze een beeld van hoe de agrarische onderneming er in 2030 uitziet. Met het lectoraat wil ze hieraan bijdragen. De krant is dan ook geschreven alsof het 9 mei 2030 is.
MULTIFILE
The transition to a biobased economy necessitates utilizing renewable resources as a sustainable alternative to traditional fossil fuels. Bioconversion is a way to produce many green chemicals from renewables, e.g., biopolymers like PHAs. However, fermentation and bioconversion processes mostly rely on expensive, and highly refined pure substrates. The utilization of crude fractions from biorefineries, especially herbaceous lignocellulosic feedstocks, could significantly reduce costs. This presentation shows the microbial production of PHA from such a crude stream by a wild-type thermophilic bacterium Schlegelella thermodepolymerans [1]. Specifically, it uses crude xylose-rich fractions derived from a newly developed biorefinery process for grassy biomasses (the ALACEN process). This new stepwise mild flow-through biorefinery approach for grassy lignocellulosic biomass allows the production of various fractions: a fraction containing esterified aromatics, a monomeric xylose-rich stream, a glucose fraction, and a native-like lignin residue [2]. The crude xylose-rich fraction was free of fermentation-inhibiting compounds meaning that the bacterium S.thermodepolymerans could effectively use it for the production of one type of PHA, polyhydroxybutyrate. Almost 90% of the xylose in the refined wheat straw fraction was metabolized with simultaneous production of PHA, matching 90% of the PHA production per gram of sugars, comparable to PHA yields from commercially available xylose. In addition to xylose, S. thermodepolymerans converted oligosaccharides with a xylose backbone (xylans) into fermentable xylose, and subsequently utilized the xylose as a source for PHA production. Since the xylose-rich hydrolysates from the ALACEN process also contain some oligomeric xylose and minor hemicellulose-derived sugars, optimal valorization of the C5-fractions derived from the refinery process can be obtained using S. thermodepolymerans. This opens the way for further exploration of PHA production from C5-fractions out of a variety of herbaceous lignocellulosic biomasses using the ALACEN process combined with S. thermodepolymerans. Overall, the innovative utilization of renewable resources in fermentation technology, as shown herein, makes a solid contribution to the transition to a biobased economy.[1] W. Zhou, D.I. Colpa, H. Permentier, R.A. Offringa, L. Rohrbach, G.J.W. Euverink, J. Krooneman. Insight into polyhydroxyalkanoate (PHA) production from xylose and extracellular PHA degradation by a thermophilic Schlegelella thermodepolymerans. Resources, Conservation and Recycling 194 (2023) 107006, ISSN 0921-3449, https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2023.107006. [2] S. Bertran-Llorens, W.Zhou. M.A.Palazzo, D.I.Colpa, G.J.W.Euverink, J.Krooneman, P.J.Deuss. ALACEN: a holistic herbaceous biomass fractionation process attaining a xylose-rich stream for direct microbial conversion to bioplastics. Submitted 2023.
LINK
Het microbioom van de vagina (vaginoom) speelt een essentiële rol bij de gezondheid van vrouwen. Het vaginoom bevat met name Lactobacillus bacteriën. Deze bacteriën produceren melkzuur dat zorgt voor een lage pH-waarde en een beschermde omgeving tegen pathogenen. De impact van een ongezond vaginoom (disbalans van aanwezige micro-organismen) is enorm, waaronder een vergroot risico op complicaties bij zwangerschap en bevalling, maar ook bij seksueel overdraagbare infecties zoals door humaan papillomavirus (HPV). Recente studies laten zien dat vrouwen die positief getest zijn op HPV een grotere diversiteit (disbalans) in het vaginoom hebben dan vrouwen zonder HPV-infecties. Bij de meeste mensen ruimt het immuunsysteem HPV na verloop van tijd op; echter een langdurige infectie kan leiden tot baarmoederhalskanker. Het is daarom van essentieel belang om het vaginoom te kunnen analyseren. Er is op dit moment geen gouden standaard om het vaginoom in kaart te brengen en de diversiteit te classificeren. Het doel van dit project is daarom een gouden standaard te ontwikkelen voor het analyseren en classificeren van het vaginoom. Een veelgebruikte techniek om een microbioom in kaart te brengen is next-generation sequencing. Door samen te werken met het Jeroen Bosch expertisecentrum voor diagnostiek van HPV, Universiteit Maastricht, Academisch ziekenhuis Maastricht, hogescholen en mkb partijen gaan we gestandaardiseerde protocollen ontwikkelen voor sequencing van het vaginoom bij vrouwen die getest zijn op HPV. De kracht van dit consortium zorgt ervoor dat die protocollen worden ontwikkeld en gevalideerd. Het hebben van een gouden standaard voor het analyseren van het vaginoom zal bijdragen aan betere inzichten van haar rol bij de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.
Vieno® is hét nieuwe alcoholvrije drankje voor de horeca. Het wordt gemaakt d.m.v. natuurlijke fermentatie van groenten en fruit geïnfuseerd met kruiden en specerijen. Hierdoor ontstaan net zulke complexe smaken als in wijn. Ontwikkeld vanuit de gedachte een unieke beleving te creëren tijdens lunch of diner, speciaal voor gasten die willen genieten van een goede wijn-spijs combinatie maar geen alcohol drinken. Onze markt is het sterrenrestaurant. Vieno® richt zich op het ontwikkelen, produceren en vermarkten van alcohol-vrije dranken voor de horeca. Via dit project willen we zowel het assortiment als de markt kunnen uitbreiden.