The Caribbean Netherlands are dealing with a situation where imported vegetables and fruits are mostly imported and hardly affordable. This leads to consuming unhealthy food and high obesities rates as a consequence. A lack of good agricultural practices with regard to water-smart and nature inclusive agriculture, as well as limited coping capacities to deal with hazards and climate change, results in very limited local production and interest. Initiatives that focused only on agrotechnological solutions for food resilient futures turned out to be ineffective due to a lack of local ownership, which jeopardizes sustainability. Moreover, the 'green' and 'blue' domains are not seen as attractive career perspectives among youth, hampering a bright future for those domains.
MULTIFILE
Due to the environmental and nutritional benefits of insects, their consumption would be one of the solutions to feed the growing human population. Despite the increasing interest in the use of insects as food and feed, consumer acceptance is the major obstacle to successful implementation in Western countries and we studied the factors that influence consumer acceptance in a group of university students from Germany and the Netherlands. In this exploratory research, a survey was conducted (n = 222). Socio‐demographic and psychological factors were established from a theoretical review. In addition, we elaborated on questions regarding information on the health and environmental benefits of consuming insects. Initially, the data obtained are presented through descriptive statistics. The influence of the socio‐demographic and psychological factors, and the information on the willingness to accept insects as animal feed and human food was analyzed using correlations and multiple linear regressions. Results showed more willingness to accept insects as animal feed than in human food. The acceptance among German and Dutch students seems to be driven by issues similar to those in other European countries, such as visual aspects and knowledge about the benefits. The effect of the information on willingness constitutes an important finding of this study, especially for the use of insects in animal feed, since most of the previous studies have focused on the use of insects as human food. Our data support the need to inform and educate consumers about the environmental and health benefits of entomophagy. We conclude that effective efforts to implement entomophagy could increase the level of familiarity with the insect food and inform (or educate) consumers about its benefits. Insights from this study are useful to address studies focusing on specific segments of possible early adopters and consequently addressing communication strategies in this market segmentation.
In het postdoc-onderzoek gaat Dr. Machteld van Lieshout, hogeschooldocent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek en onderzoeker in het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving (GLSO) en het onderzoekscentrum van Voeding en Diëtetiek van De Haagse Hogeschool (HHs), kennis ontwikkelen over de wijze waarop persoonsgerichte mHealth ingezet kan worden ter bevordering van een gezonde(re) leefstijl van kwetsbare groepen. Dit is zeer belangrijk omdat mensen met een lage sociaaleconomische status en/of een niet-Nederlandse achtergrond een veel groter risico hebben op leefstijl-gerelateerde aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. De huidige mHealth leefstijl-activatie-tools sluiten onvoldoende aan op de wensen, behoeften en mogelijkheden van kwetsbare groepen (hier: jonge moeders en Hindoestanen) om het risico te verlagen. Het project bestaat uit vier, deels in de tijd overlappende, fasen gericht op de volgende onderzoeksvraag: Hoe kunnen kwetsbare doelgroepen gemotiveerd worden tot een gezonde(re) leefstijl middels een in co-creatie ontwikkelde mHealth leefstijl-activatie-tool? Binnen het project is een grote verwevenheid tussen onderzoek en onderwijs. Het project draagt bij aan de kennisagenda’s van het platform Kwaliteit van Leven: Mens en Technologie van de HHs, SPRONG Vitale Delta, alsmede aan de NWA-route Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling. De opgedane kennis vloeit rechtstreeks terug naar het onderwijs en werkveld. Deelonderzoeken zullen aangeboden worden als praktijkopdrachten in het reguliere curriculum. De ontwikkelde mHealth tool zal tevens ter beschikking worden gesteld aan de kwetsbare doelgroepen en het werkveld. Met haar achtergrond als voedingswetenschapper, haar ruime multidisciplinaire project- en onderzoekservaring en netwerk in binnen- en buitenland is Machteld de juiste kandidaat voor dit postdoc-onderzoek. Machteld wordt in dit onderzoek bijgestaan door de lector GLSO en het hoofd van het onderzoekscentrum van Voeding & Diëtetiek en de hierbij aangesloten onderzoeksgroepen. Daarnaast is een groot netwerk beschikbaar van samenwerkingspartners betrokken bij de thematiek van deze aanvraag.