Interview met Jackie Middeldorp (kenniskring GGZ- Verpleegkunde) verschenen op site van V&VN. Onderwerp: een rookvrije omgeving in de verslavingszorg.
LINK
Lectorale rede van Dave van Kann gehouden ter gelegenheid van zijn inauguratie als lector ‘Leren Bewegen in en rondom de School’ bij Lectoraat Move to Be van Fontys Sporthogeschool. Dave geeft in zijn rede aan op welke directe thematische focus hij zich in het bijzonder zal gaan richten in zijn lectorschap (de themalijnen Leren Bewegen en Beweegvriendelijke Omgeving). In lijn met de lectoraatsprojecten en -ambities geeft Dave zijn zienswijze op de thematiek ‘Leren Bewegen in en rondom de School’ weer en houd hij een pleidooi om in gezamenlijkheid met alle betrokkenen de komende jaren te werken aan een actieve generatie waarin bewegen meer vanzelfsprekend is en voor iedereen mogelijk.
DOCUMENT
Openbare les van dr. Katerina Jerkovic-Cosic. De belangrijkste mondziekten zoals cariës (tandbederf), parodontitis (tandvleesontsteking) en mondkanker, worden net als welvaartsziekten veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en zijn door middel van preventie te voorkomen. Een groot deel van de Nederlandse bevolking gaat minimaal één keer per jaar naar een tandarts of mondhygiënist voor een controle. Toch is mondzorg in Nederland nog steeds veelal gericht op curatie en minder op preventie. Het overgrote deel van de geleverde mondzorg is gericht op herstel, terwijl veel minder activiteiten zijn gericht op het voorkomen van mondziekten, door bijvoorbeeld aanpassing in de leefstijl of mondverzorging. De noodzaak voor preventie wordt steeds duidelijker. Een van de redenen is de enorme stijging van de zorgkosten.
DOCUMENT
Gezond eten, voldoende bewegen en niet roken verlaagt je risico op hart- en vaatziekten. Te veel zout in onze voeding leidt tot een verhoogd risico op chronische ziekten en vroegtijdig overlijden. Door de toenemende welvaart eten we steeds vaker buitenshuis. Een probleem gekoppeld aan buitenshuis eten is dat we hierbij veelal veel meer zout consumeren dan wanneer we ons eten zelf thuis bereiden. Koks bepalen de hoeveelheid zout in de gerechten die we buitenshuis consumeren. Verschillende factoren zijn van invloed op het zoutgebruik door koks, waaronder vermoedelijk ook het rookgedrag van koks. Centraal binnen dit project staat het verkrijgen van meer inzicht in dit rookgedrag van koks (in opleiding) en de invloed hiervan op het zoutgebruik bij de bereiding van gerechten. We richten ons hierbij op koks (in opleiding). We inventariseren welk percentage koks rookt en wat beweegredenen zijn van koks om te roken. Daarnaast evalueren we het effect van rookgedrag van koks op het zoutgebruik bij de bereiding van gerechten. Dat doen we als HAS hogeschool (penvoerder) samen met de horecaopleiding van het Koning Willem 1 College, die streeft naar een rookvrije campus. Zo borgen we inbedding van nieuw gegeneerde kennis in het beroepsonderwijs. De Hartstichting werkt al jaren aan beide onderwerpen: een rookvrije omgeving met een ruim aanbod aan gezonde voedingsmiddelen, waaronder in zout verlaagde voedingsmiddelen. De Hartstichting brengt haar expertise in.