Schiermonnikoog wil zo snel mogelijk een CO2 neutrale energievoorziening. De energietransitie wordt gezien als een noodzakelijke stap om op termijn te komen tot een circulaire, volhoudbare, economie die pas bij de mogelijkheden en kwaliteiten van het eiland.Eerste deel: alle benodigde data verzamelen, analyseren en vertalen in toegankelijke informatie voor inwoners van Schiermonnikoog en op verschillende manieren inwoners informeren en betrekken bij het project.
Governments, fishermen, dredgers, nature organizations and researchers see that sand stocks are dwindling worldwide, while more and more sand from the North Sea will be needed to protect our coast against rising sea levels. We also extract a lot of sand in the Netherlands, especially from the North Sea. Every year we extract about 12 to 15 million cubic meters to protect our coast and about 15 million cubic meters as filling sand for roads and residential areas and for concrete and masonry sand. Every year we excavate a piece of seabed with the surface of the Schiermonnikoog island at a depth of about eighty centimeters. But our sand requirement continues to rise. Not only because we want to build more roads, homes and residential areas, but also because rising sea levels mean we need more and more sand for coastal protection. In this project a consortium of 21 partners and stakeholders will develop new knowledge and tools about the effects of sand extraction, with the goal to understand how it may be done sustainably despite the rising need for it. The project is led by Wageningen Marine Research and has been awarded funding under the ‘Onderzoek op Routes door Consortia’ (NWA ORC-call 2020/2021) scheme of the Dutch Research Council (NWO). Breda University of Applied Sciences will contribute with its MSP Challenge Simulation Platform, thereby developing and applying a bespoke sand extraction oriented North Sea edition, in close collaboration with data and simulation providing partners in the project.
Ondernemers van de Waddeneilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog willen een nieuwe duurzame zuivelkringloop starten. Met dit doel is een samenwerking opgezet met hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) in Leeuwarden. Een eerste deskstudie heeft aangetoond dat er rendabele scenario’s mogelijk zijn waarbij de melk die op de eilanden wordt geproduceerd, verwerkt wordt tot zuivelproducten en tegelijkertijd alle reststromen kunnen worden hergebruikt op de eilanden en ook bijvoorbeeld de water footprint ten goede komt. De doelstelling van dit project is om de circulaire keten daadwerkelijk te realiseren door de reststromen die ontstaan bij de kaasbereiding (het meest kansrijke scenario) te verwerken tot echte producten op pilot-schaal. Hogeschool VHL heeft de beschikking over een food grade pilot plant waarbij de circulaire keten kan worden gesimuleerd. Hierbij wordt gedacht aan het ontwikkelen van producten als wei-kaas en specifieke drankjes uit de reststromen bij de kaasbereiding. Tegelijkertijd willen we in het project nieuwe kansen inventariseren om de reststromen te gebruiken voor laagwaardigere toepassingen om zo tot circulaire economie op de Waddeneilanden te komen. Uit een eerdere studie is gebleken dat het niet realistisch is om alle reststromen van de Waddeneilanden te verwerken tot hoogwaardige levensmiddelen. Ook de resterende hoeveelheid schoon water dat teruggevoerd kan worden is van belang Uiteindelijk blijft alleen schoon water over dat terug de keten in kan en draagt bij aan de beschikbare hoeveelheid zoetwater op het eiland.