Catalytic pyrolysis of crude glycerol over a shaped H-ZSM-5 zeolite catalyst with (partial) recycling of the product oil was studied with the incentive to improve benzene, toluene, and xylene (BTX) yields. Recycling of the polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) fraction, after separation from BTX by distillation and co-feeding with the crude glycerol feed, was shown to have a positive effect on the BTX yield. Further improvements were achieved by hydrogenation of the PAH fraction using a Ru/C catalyst and hydrogen gas prior to co-pyrolysis, and BTX yields up to 16 wt% on feed were obtained. The concept was also shown to be beneficial to other biomass feeds such as e.g., Kraft lignin, cellulose, and Jatropha oil.
DOCUMENT
Het North Hawaii Community Hospital is een privaat, regionaal ziekenhuis zonder winstoogmerk, dat meer dan 30.000 inwoners op het noordelijk deel van het eiland Hawaï bedient. Het NHCH opende in mei 1996 zijn deuren voor het publiek. Het heeft de ambitie om het meest helende ziekenhuis ter wereld te zijn.
DOCUMENT
In dit onderzoek onderzochten we hoe Almeerse inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond (1e, 2de en 3de generatie) de voedselomgeving van Almere ervaren, en in hoeverre zij eten en koken uit de keuken(s) van hun voorouders. We hebben mensen met een migratieachtergrond geïnterviewd over hoe en waar zij boodschappen doen, wat zij koken en welke betekenis zij hechten aan eten en culturele gebruiken daaromtrent. Het is een vervolg op een eerder rapport van het lectoraat, ‘Wat schaft de pot in Almere?’ (Smaal en Veen 2023), waarin met een grootschalige enquête is verkend in hoeverre de bredere bevolking van Almere gebruik maakt van de multiculturele voedselomgeving.
DOCUMENT
Een stripboek helemaal gewijd aan de veldboon! Waarom? In het project Bean me up! is drie jaar onderzoek gedaan naar de vraag: kan de Nederlandse veldboon als eiwitbron de soja uit verre landen vervangen? Is de Nederlandse veldboon geschikt om te verwerken in voedingsmiddelen? De resultaten zijn veelbelovend! Wist je bijvoorbeeld dat studenten nieuwe producten ontwikkelen van veldbonen? Wat dacht je van borrelbonen en kaasvervangers? Maar er is nog veel meer te vertellen over de veldboon. En dat allemaal verpakt in strips, afgewisseld door enkele infographics en interviews. Zie de veldboon schitteren als held die de aarde redt, vind de veldboon die groen ziet bij de dokter, geniet van de veldboon die op zoek gaat naar zijn ideale vrouw voor zijn nageslacht. Ervaar zelf waarom de oer-Hollandse veldboon dit stripboek verdient!
MULTIFILE
Jaarboek van de afstudeerders van HAS hogeschool, opleiding Food design 2016 met hun concepten ingedeeld in schakels van de keten: - In het deel Agri & Ingredients zijn ingrediënten en agrarische producten zoals groenten, peulvruchten als startpunt genomen van innovatie. - In het deel Factory treft u technologische innovaties en ontwikkelingen gericht op product, proces en kwaliteitsborging. - In het deel Channel kunt u innovaties in het marktkanaal, zoals blurring, omnichannel en online fooddiensten verwachten. - In het hoofdstuk Consumer zijn concepten te vinden die gericht zijn op specifieke doelgroepen, zoals ouderen, mensen met anosmie en stoeremannen.
DOCUMENT
Docentonderzoeker Rob van Diepenbeek was een van de sprekers op de Intelligent Food processing & packaging Virtual Summit, een online platform waar foodprofessionals kunnen netwerken, ideeën en kennis uitwisselen en van elkaar leren waar het gaat om toekomst van ons voedsel. Rob ging onder meer in op de nauwe samenwerking van HAS Hogeschool met Food Tech Brainport in Helmond, een belangrijke experimenteerruimte als het gaat om het terugdringen van voedselverspilling en bij- en reststromen te verwaarden door middel van milde conservering en milde scheidingstechnieken. Veelbelovende productapplicatie-kansen en energiebesparingen kwamen aan bod.
DOCUMENT
Journal in which the Groningen Confucius Institute (GCI) shares different perspectives on China and provides insights into China from as many different aspects as possible. GCI aims to provide a full view of real China to the readers as well as featuring international and comprehensive perspectives, cutting-edge topics, in-depth reporting, classic interpretations and vivid exposition.This edition contains articles by Rien T. Segers, Ingrid Fischer and others.
DOCUMENT
Behaviour Change Support Systems (BCSS), already running for the 10th time at Persuasive Technology, is a workshop that builds around the concept of systems that are specifically designed to help and support behaviour change in individuals or groups. The highly multi-disciplinary nature of designing and implementing behaviour change strategies and systems for the strategies has been in the forefront of this workshop from the very beginning. The persuasive technology field is becoming a linking pin connecting natural and social sciences, requiring a holistic view on persuasive technologies, as well as multi-disciplinary approach for design, implementation, and evaluation. So far, the capacities of technologies to change behaviours and to continuously monitor the progress and effects of interventions are not being used to its full potential. The use of technologies as persuaders may shed a new light on the interaction process of persuasion, influencing attitudes and behaviours. Yet, although human- computer interaction is social in nature and people often do see computers as social actors, it is still unknown how these interactions re-shape attitude, beliefs, and emotions, or how they change behaviour, and what the drawbacks are for persuasion via technologies. Humans re-shape technology, changing their goals during usage. This means that persuasion is not a static ad hoc event but an ongoing process. Technology has the capacity to create smart (virtual) persuasive environments that provide simultaneously multimodal cues and psycho-physiological feedback for personal change by strengthening emotional, social, and physical presence. An array of persuasive applications has been developed over the past decade with an aim to induce desirable behaviour change. Persuasive applications have shown promising results in motivating and supporting people to change or adopt new behaviours and attitudes in various domains such as health and wellbeing, sustainable energy, education, and marketing. This workshop aims at connecting multidisciplinary researchers, practitioners and experts from a variety of scientific domains, such as information sciences, human-computer interaction, industrial design, psychology and medicine. This interactive workshop will act as a forum where experts from multiple disciplines can present their work, and can discuss and debate the pillars for persuasive technology.
MULTIFILE