Elke leerkracht krijgt dagelijks te maken met grote cognitieve, sociaal-culturele en taalverschillen in de groep, wat differentiatie nodig maakt. Maar het apart begeleiden van groepjes leerlingen staat op gespannen voet met sociale integratie. De laatste tijd groeit de aandacht voor inclusie: manieren om een groep bij elkaar te houden, met alle sociaal-emotionele voordelen van dien, en tegelijkertijd aandacht te besteden aan de verschillende onderwijsbehoeften. In dit artikel beschrijven we ons onderzoek naar een inclusieve aanpak tijdens natuur- en technieklessen in heterogene bovenbouwgroepen in het primair onderwijs.
DOCUMENT
The degradation of lactic acid under anoxic conditions was studied in several strains of Lactobacillus buchneri and in close relatives such as Lactobacillus parabuchneri, Lactobacillus kefir, and Lactobacillus hilgardii. Of these lactobacilli, L. buchneri and L. parabuchneri were able to degrade lactic acid under anoxic conditions, without requiring an external electron acceptor. Each mole of lactic acid was converted into approximately 0.5 mol of acetic acid, 0.5 mol of 1,2-propanediol, and traces of ethanol. Based on stoichiometry studies and the high levels of NAD-linked 1,2-propanediol-dependent oxidoreductase (530 to 790 nmol min−1 mg of protein−1), a novel pathway for anaerobic lactic acid degradation is proposed. The anaerobic degradation of lactic acid by L. buchneri does not support cell growth and is pH dependent. Acidic conditions are needed to induce the lactic-acid-degrading capacity of the cells and to maintain the lactic-acid-degrading activity. At a pH above 5.8 hardly any lactic acid degradation was observed. The exact function of anaerobic lactic acid degradation by L. buchneri is not certain, but some results indicate that it plays a role in maintaining cell viability.
DOCUMENT
Op 6 november 2015 hield Ruth Benschop haar lectorale rede. Ze richt daarin haar blik op de praktijk van artistiek In haar gedachte-experiment voert ze ons langs een bonte stoet: een achttiende-eeuwse eland, de schrijvende antropoloog, zwijgende werknemers in een lift, en slurpende tafelgenoten. Wat gebeurt er als we eikenhouten clichés over kunst en wetenschap, autonomie en openbaarheid, subjectiviteit en objectiviteit even terzijde leggen?
DOCUMENT
In het RAAK MKB project Leren Leven met de oesterboorder werkt het consortium (bestaande uit Penvoerder HZ University of Applied Sciences, 12 Zeeuwse Oesterkweekbedrijven en de belangenorganisatie Nederlandse Oester Vereniging en kennisinstellingen Wageningen Marine Research en Hogeschool Van Hall Larenstein) aan de onderzoeksvraag “Met welke kweekmaatregelen kan de opbrengst van bodem oesterkweek worden verbeterd in de productieomgeving Zuidwestelijke Delta waar een hoge predatiedruk van de Japanse oesterboorder is?” De Zeeuwse oestersector kampt sinds enkele jaren met sterk teruglopende opbrengsten van bodem oesterkweek als gevolg van de Japanse oesterboorder. Oesterboorders boren een gat in de schelp van oesters en eten daarna het vlees op. Zonder extra maatregelen zal de productie verder teruglopen en een enorme impact hebben op de Nederlandse oestersector, tot aan het staken van bedrijven toe. Het consortium heeft als doel om Zeeuwse oesterkwekers gevalideerde handelingsperspectieven aan te reiken die hen in staat stellen om kweekmaatregelen te nemen waarmee de Japanse oesterboorder wordt weggehouden, vermeden of bestreden teneinde de overleving en groei van oesters op hun kweekpercelen te vergroten en daarmee hun opbrengst te vergroten. Vanaf februari 2018 wordt in een periode van twee jaar zowel in het laboratorium als in de Oosterschelde en Grevelingen geëxperimenteerd met nieuwe en verbeterde kweekmaatregelen om beter inzicht te krijgen in factoren die van invloed zouden kunnen zijn op het gedrag van de Japanse oesterboorder alsook op de effectiviteit van preventieve en curatieve maatregelen die worden ingezet. De resultaten werken door in het onderwijs (Opleidingen: Aquatische Ecotechnologie en Delta Management van de HZ Delta Academie en Kust- en Zeemanagement van Van Hall Larenstein), de onderzoekspraktijk van HZ (Delta Academy Applied Research Centre/DA-ARC), betrokken kennisinstellingen en de beroepspraktijk van oesterkwekers.
De Nederlandse levensmiddelenindustrie zal moet innoveren om te kunnen voldoen aan de huidige en toekomstige maatschappelijke eisen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en veiligheid. De Kombucha markt is een nieuwe zeer snel groeiende markt met een voorspelde jaarlijkse groei van 23% naar 10,4 miljard USD in 2027. De Kombucha drank is een gefermenteerde thee en biedt daarmee een gezond en alcoholvrij alternatief voor suikerhoudende dranken. Tijdens het fermentatieproces van Kombucha vormen de micro-organismen naast de vloeistof een biofilm bestaande uit bacterieel cellulose. Bij bedrijven waar Kombucha wordt gebrouwen, zoals Untamed Kombucha, ontstaat deze biofilm als een reststroom die tot op heden niet wordt gebruikt. BIOMA Lab heeft een procedé ontwikkeld om de biofilm te prepareren in een materiaal dat waterafstotend en geurloos is, met een aangename en zachte tactiliteit. Dit materiaal kan worden gebruikt als vervanging voor textiel of leer dat, in tegenstelling tot milieubelastende materialen op basis van plastic of dierlijk leer, 100% biobased en circulair is. Door beide processen te combineren en tegelijkertijd te optimaliseren, kan een meer rendabel en duurzamer proces worden opgezet voor het brouwen van Kombucha samen met het biobased leer product uit deze reststroom vanuit de Nederlandse levensmiddelenindustrie. Als kennisinstelling kan de HAN samen met docent-onderzoekers en studenten bijdragen aan het project door onderzoek uit te voeren naar de invloed van procesomstandigheden op de aanwezige soorten van micro-organismen, de smaak van de Kombucha en de kwaliteit & opbrengst van het bacterieel cellulose om zodoende een stabiel productieproces voor beide producten te ontwikkelen. Aan het einde van het project zullen de inzichten t.a.v. een nieuw circulair productontwerp worden gedeeld op de jaarlijkse Kombucha Summit en in workshops.