In het verleden is er veel overlast veroorzaakt door jeugdgroepen rondom het winkelcentrum Rokade in Utrecht Noordwest. Inmiddels zijn er diverse maatregelen getroffen om deze overlast te beperken. Om de huidige situatie in kaart te brengen is er in opdracht van de Gemeente Utrecht een kwalitatief onderzoek uitgevoerd naar enkele aspecten van de aanpak van onveiligheidsbeleving van de bewoners, bezoekers en ondernemers rondom het winkelcentrum Rokade in Zuilen. De vraag die in dit onderzoek centraal stond was: In hoeverre maken bewoners, bezoekers en ondernemers van winkelcentrum Rokade melding van gevoelens van onveiligheid in hun buurt en welke mogelijkheden zien zij voor zichzelf in samenwerking met andere partijen in de aanpak van deze veiligheidsproblematiek?
Voor de intensivering van de landbouw, waren de geoogste akkers 's winters het foerageergebied van verschillende soorten akkervogels. Efficiëntere oogst, snelle grondbewerking na de oogst en effectieve onkruidbestrijding hebben ertoe geleid dat het aanbod van onkruidzaden en granen voor overwinterende akkervogels sterk is afgenomen.
MULTIFILE
In Nederland wordt jaarlijks 150.000 ton brood teruggestuurd naar bakkerijen. Dit zogenoemde retourbrood wordt doorgaans verwerkt tot diervoeder of vergist als biomassa. Het hergebruiken van brood binnen de voedselketen biedt echter een duurzamer alternatief met een kleinere ecologische voetafdruk en draagt bij aan een circulaire economie. Retourbrood kan door middel van een enzymatische behandeling omgezet worden in versuikerde broodpasta, dat kan dienen als suikervervanger, maar ook extra vezels, mineralen en eiwitten kan leveren. De eerste haalbaarheidsproeven, uitgevoerd door studenten en onderzoekers van Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden in samenwerking met MBO-instelling Aeres en het Bakery Sweets Center, hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. Toepassingen variëren van muffins en ontbijtkoek tot roomijs en bonbonvullingen. Producten met broodpasta worden momenteel nog niet commercieel ingezet. Om de broodpasta breed toepasbaar en commercieel rendabel te maken, is het essentieel om de consumentenacceptatie van dit product te onderzoeken. Dit project richt zich op het vergroten van die acceptatie door op een festival de volgende activiteiten te organiseren: 1. Interactie aangaan met een breed publiek van jong tot oud. 2. Consumenten laten kennismaken met innovatieve voedingsmiddelen waarin broodpasta is verwerkt. 3. Bewustzijn creëren over de kwaliteit en duurzaamheid van producten waarin broodpasta is verwerkt. Een smaaktest en enquête over aspecten zoals smaak, prijs, circulariteit en acceptatie vormen de kern van het onderzoek. Daarnaast beogen we met deze aanvraag de interesse te vergroten voor de opleiding Voedingsmiddelentechnologie en de carrièremogelijkheden in de voedingssector. Ondanks de grote vraag naar voedingsmiddelentechnologen, lopen de studentenaantallen terug door een gebrek aan bekendheid met de sector en misvattingen over carrièrekansen. Door hoogwaardige producten te presenteren en het gesprek aan te gaan met het festivalpubliek, willen we aantonen dat de voedingsmiddelensector een innovatieve sector is waar wordt gewerkt aan maatschappelijke en duurzaamheidsvraagstukken die van groot belang zijn.
In Nederland wordt jaarlijks ca. 150.000 ton brood door verkooppunten teruggestuurd naar bakkerijen. Dit brood is niet meer geschikt voor humane consumptie en wordt aangeboden als diervoer en/of biomassa. Een toepassing van dit retourbrood in de voedselketen zou een veel gunstiger footprint geven, een belangrijke bijdrage leveren aan een circulaire keten en het belangrijkste het ontstaan van nieuwe bedrijvigheid. De bakkerijsector is dus zoekende naar nieuwe toepassingen voor dit retourbrood. Tegelijkertijd zijn toeleveranciers van ingrediënten aan de bakkerijsector op zoek naar nieuwe circulaire ingrediënten voor hun portfolio en zijn voedingsmiddelbedrijven op zoek naar duurzame suikervervangers voor de gebruikte glucose-frucose stropen. In het project Retourbrood werken hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en bedrijven uit de zoetwaren-en bakkerijsector samen aan een toepassing van retourbrood in voedingsmiddelen. De oplossing, die in dit project onderzocht wordt, is de omzetting van retourbrood in een zgn. versuikerde broodpasta. Deze broodpasta kan fungeren als suikervervanger, maar kan veel meer betekenen zoals leverancier van vezels, mineralen en eiwitten. De eerste haalbaarheidsproeven met dit ingrediënt zijn uitgevoerd en bedrijven zijn enthousiast om er een commerciële toepassing van te maken. Het ingrediënt lijkt prima als suikervervanger in ijs te kunnen worden gebruikt. De technologie is echter nog niet rijp voor de praktijk, omdat er nog belangrijke vragen zijn over de kwaliteit en samenstelling van het ingrediënt. Welke bakkerijproducten zijn geschikt om de versuikerde broodpasta te maken en hoe kan het proces geoptimaliseerd worden? En wat is de toepassingsmogelijkheid in ambachtelijke en meer industriële productieprocessen voor ijs? In dit project wordt samen met twee leden van het Bakery Sweets Center namelijk de bakkerijingrediëntenleverancier Royal Steensma en ijsmaker MIN12, reststromeninzamelaar Cycle-up en HVHL gewerkt aan praktisch haalbare oplossingen voor het ontwikkelen van een robuust proces om versuikerde broodpasta te maken en voor het toepassen van de ontwikkelde versuikerde broodpasta in verschillende ijssoorten.