Om gemeenten en gemeentelijke diensten te ondersteunen bij het verbeteren van de bronscheiding door bewoners is de Hogeschool van Amsterdam (HvA) maart 2021 een onderzoek gestart, genaamd BASSTA. In dit rapport worden de resultaten van de analysefase beschreven, waarin middels doe-boeken bij 55 bewoners inzicht is ontstaan in het hele proces dat een bewoner doorloopt bij het scheiden van afval, de ‘customer journey’.
Waste disposal management and the energy crisis are important challenges facing most countries. The fruit-processing industry generates daily several tons of wastes, of which the major share comes from banana farms. Anaerobic digestion (AD) technology has been applied to the treatment of wastewater, animal slurry, food waste, and agricultural residues, with the primary goals of energy production and waste elimination. This study examines the effect of organic loading (OL) and cow manure (CM) addition on AD performance when treating banana peel waste (BPW). The maximum daily biogas production rates of banana peels (BPs) with a CM content of 10%, 20%, and 30% at 18 and 22 g of volatile solids (gvs) per liter were 50.20, 48.66, and 62.78 mL·(gvs·d)−1 and 40.49, 29.57, and 46.54 mL·(gvs·d)−1, respectively. However, the daily biogas yield showed no clear interdependence with OL or CM content. In addition, a kinetic analysis using first-order and cone models showed that the kinetic parameters can be influenced by the process parameters.
LINK
De herbezinning en vernieuwing van de contemporaine erfgoedzorg wordt zichtbaar in de in deze bundel verzamelde essays. Ze laten een zelfbewuste erfgoedzorg zien die zich niet schikt naar of verzet tegen het onvermijdelijke, maar een hoofdrol wil spelen in het hart van de samenleving. Ze wil zorgen voor de articulatie en praktische vormgeving van duurzaamheid in de meest brede betekenis van het woord, zowel economisch als sociaal. Uit de essays blijkt dat het een nog onvoltooide zoektocht betreft, waarin onderzoek, onderwijs en een sterk engagement met de praktijk een hoofdrol spelen. Positie, ervaring en bereik maken dat het hbo hierin het voortouw kan en wil nemen.
De banaan is de op één na meest gegeten fruitsoort in Nederland. Echter, de schil wordt niet gebruikt voor consumptie of verwerking, en daarom vormt deze momenteel nog een afvalstroom met erg lage waarde. Er zitten echter een aantal potentieel interessante stoffen in bananenschillen waarvan pectine één van de belangrijkste is. Pectine uit banaan heeft volgens de literatuur een andere samenstelling dan pectine uit appel of citrusvruchten en daarmee bezit het potentieel andere eigenschappen. Het bedrijf Valoric B.V. heeft zich ten doel gesteld om de gehele bananenschil te valoriseren (zero-waste). In dit project wordt, op initiatief van Valoric en in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), de eerste stap gezet in de ontwikkeling van een zo duurzaam mogelijk bioraffinage-proces voor bananenschil. Uitgaande van een bestaand proces wordt een voor bananenschillen geoptimaliseerd proces ontwikkeld voor de extractie van pectine uit bananenschillen. Dit levert een bananenpectine op dat naar verwachting andere eigenschappen heeft dan de bestaande commerciële pectines. Er wordt gestreefd naar een proces waarbij alleen biobased oplosmiddelen gebruikt worden. Tevens wordt gekeken naar wat het effect van drogen en bewaren van de schillen is op de kwaliteit van de pectine. Dit proces is de basis van de uitwerking van de businesscase voor en door Valoric.