The Dutch biogas industry is developing slowly and in many instances still unviable. Insights in the drivers of value creation may help to create viable biogas business networks. This research explores these related drivers and accordingly, proposes a new and comprehensive definition of a driver of value creation. This definition focuses on the enabling and inhibiting factors of value creation in a business network and forms the backbone of three case studies. The results suggest the presence of four specific drivers as necessary for a viable biogas business network: stability and certainty, partner alignment, local opportunities and economies of scale.
Within the Flexigas project a model has been constructed which can analyze the efficiency, carbon footprint and environmental impact of anaerobic biogas production chains.
Abstract written for an poster presentation at the EBA conference in Alkmaar. The flexibility of biogas makes it a very capable load balancer within decentralized smart energy systems. However, within this context the sustainability of biogas production is not fully understood. What is needed is a tool for analyzing the ustainability of biogas production pathways. The main goal, of this research is to design a transparent flexible planning tool capable determining the sustainability of decentralized biogas production chains. This insight will help in designing a tailor-made biogas production chain for a specific geographic location, increasing the effectiveness and sustainability of biogas as a renewable resource.
Horecabedrijven, ziekenhuizen en grote kantines hebben relatief kleine stromen van keukenafval: Swill. Ter plekke vergisten van swill zorgt dat deze kleine afvalstromen worden benut zonder dat transport nodig is. Het biogas kan ter plekke worden gebruikt. Dat bespaart kosten en is CO2-neutraal. Zo biedt kleinschalige vergisting kansen voor grootschalige toepassing van biogas: Veel kleine vergisters samen zorgen voor opschaling van het biogas volume. Bovendien sluit dit lokale voedselkringlopen. Dit past bij beleidsafspraken op meerdere niveaus over de energietransitie naar hernieuwbare energie, CO2-neutraliteit en circulariteit. Echter, om kleinschalige, decentrale produktie van biogas uit swill te stimuleren is nieuwe kennis nodig. Kan kleinschalige produktie van biogas uit swill kostendekkend zijn? Biogas levert weinig op, zijn er extra “cashmakers in de keten” mogelijk? Kan een innovatief verdienmodel zorgen voor maatschappelijke acceptatie van een vergister in een leefomgeving? Hoe kunnen duurzame relaties met leveranciers van afval worden ontwikkeld? Verkennende afstudeeronderzoeken in ons onderzoeksprogramma laten zien dat decentrale produktie van biogas uit swill kansrijk is. Horeca-ondernemers en groothandels zien deze kans, maar zij moeten zulke investeringsbeslissingen wel kunnen onderbouwen. We ontwikkelen in dit project direct toepasbare ontwerpprincipes voor business modellen voor decentrale produktie van biogas uit swill. We ontwikkelen deze ontwerpprincipes op basis van ontwerpgerichte afstudeeronderzoeken naar concrete projecten in Groningen, analyses van vergelijkbare swill-vergistingsprojecten in Nederland, en een literatuurstudie. We focussen hierbij op twee nieuwe dienstconcepten voor decentrale vergisting: 1) Ter plekke swill van een aantal nabijgelegen bedrijven vergisten in een leefomgeving. 2) Gezamenlijk swill inzamelen, meegeven aan de groothandels die voedsel komt brengen, en vergisten bij deze groothandel op een bedrijventerrein. Deze twee nieuwe dienstconcepten komen voort uit de concrete pilot-projecten in Groningen. Deze verschillen in schaal, organisatievorm en vergistingslokatie, en verkennen beide nieuwe mogelijkheden voor duurzaam ondernemen op innovatieve wijze.