Het na de pluk koelen en bewaren van groenten en fruit is een lastig en veeleisend proces voor de ‘zelfbewarende’ telers en de centrale koelhuizen. Met name bij het bewaren van peren, een belangrijk exportproduct voor Nederland, zijn er zeer strenge randvoorwaarden ten aanzien van temperatuur en atmosfeer.De telers en koelhuizen willen investeren in nieuwe technieken om het energieverbruik te verlagen, de derving van producten te verminderen en daarmee duurzamer te bewaren. Het ultieme doel is een koelhuis dat geen externe energie nodig heeft: het ‘koelhuis van de toekomst’. In deze publicatie leest u de resultaten van het toegepast onderzoek naar Duurzaam Bewaren. Dit is één van de twee publicaties van het onderzoeksproject Sustainable Systems for Food. Het project is uitgevoerd door het CleanTech onderzoeksprogramma met behulp van RAAK-mkb subsidie van de Stichting Innovatie Alliantie. Het onderzoek richtte zich met name op duurzame koeltechnieken, bouwtechnologie en de inzet van duurzame energievoorziening. Daarnaast wordt gekeken naar de inzet van nieuwe sensoren voor een betere klimaatbeheersing om daarmee minder derving van producten te bewerkstelligen. De publicatie is bedoeld voor professionals geïnteresseerd in de mogelijkheden om koelhuizen te verduurzamen en geeft inzicht in de energetische aspecten van het bewaarproces van fruit en in de (toekomstige) technieken om het energieverbruik van bestaande en nieuwe koelhuizen drastisch te verminderen. Het boek toont fruittelers en eigenaren van koelhuizen welke technieken potentie hebben om het energieverbruik van hun koelhuis te verminderen. Aan adviseurs, installateurs en bouwbedrijven laat het zien welke mogelijkheden er zijn om een zo energiezuinig mogelijk koelhuis of installatie te ontwerpen. En het geeft bedrijven die technologische systemen ontwikkelen en leveren voor koelhuizen een blik op de toekomstige technologische mogelijkheden, als aanzet tot een strategische ontwikkelagenda. Tot slot laat deze publicatie zien wat de onderzoeksactiviteiten zijn die de HvA op dit gebied ontplooit, waaronder de ontwikkeling van een simulatiemodel, en waar voor eenieder mogelijkheden liggen voor samenwerking.
DOCUMENT
Regional sustainability networks in the Netherlands are rooted in regionalculture and have an emphasis on social learning and effective collaboration between multiple actors. The national ‘Duurzaam Door’ (Moving Forward Sustainably) Policy Programme regards these networks as generative governance arrangements where new knowledge, actions and relations can co-evolve together with new insights in governance and learning within sustainability transitions. In order to understand the dynamics of the learning in these networks we have monitored emergent properties of social learning between 2014 and 2016. Our focus is particularly on the interrelated role of trust, commitment, reframing and reflexivity. Our aim is to better understand the role and the dynamics of these emergent properties and to see which actors and roles can foster the effectiveness of social learning in regional transitions towards more sustainable ways of living. We used a retrospective analysis with Reflexive Monitoring in Action (RMA), which we combined with the Most Significant Change approach. We found that reflexivity in particularis a critical property at moments that can make or break the process.
MULTIFILE
The goal of this paper is twofold: i) to design a viable business model for community owned solar farms that will be setup in the north of the Netherlands. ii) To present the findings from this case study, and to propose generalisations that are relevant for the development of artefacts that can be used to facilitate the design of viable business models in a business ecosystem setting.USE 2015
DOCUMENT