De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (3-9 maart) zet Nederland aan tot bewuster eten. Maar als we minder vlees en zuivel consumeren, waar halen we dan onze eiwitten vandaan? Natuurlijk, we kunnen allemaal grijpen naar de vegaburger, maar het kan ook anders en duurzamer. Onderzoekers van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) laten zien dat er verrassende alternatieven zijn. Wat dacht je van eiwitten uit schimmels? En als volledig plantaardig een brug te ver is, zijn er ook hybride oplossingen.
LINK
Flyer met informatie over het lectoraat INVIS. Het INVIS lectoraat beoogt kennis, ervaring en onderwijs op het gebied van veterinair gezonde, duurzame en contact- en voedselveilige insecten- en viskweek te ontwikkelen en integreren: onderzoeken van risicofactoren in de keten en het toewerken naar gebruik van gezonde en veilige insecten in voer voor aquacultuurdieren, in samenwerking met voederfabrikanten.
MULTIFILE
Havermelk is een plantaardig alternatief voor koemelk. Qua duurzaamheid levert koemelk echter een hoogwaardiger eiwit. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Melk van haver of van de koe: wat is duurzamer? Melkeiwitten en hun rol bij de eiwittransitie’.
LINK